Не лишавайте децата от сладолед

Не лишавайте децата от сладолед
Снимка: iStock

Ако се вярва на Бърнард Шоу, че "Няма по-искренна любов от тази към храната", то най-много влюбени има безспорно в сладоледа. Английски учени провели изследване сред 15 000 доброволци и установили, че тези, които хапват сладолед, са по-щастливи от тези, които не обичат това лакомство. 

Намаляването на стреса и доброто настроение се дължи на факта, че млякото и сметаната, от които се приготвя лятната наслада, съдържат Л-триптофан (от него се синтезира серотонин-хормона на щастието) - ефективен натурален транквилизатор, който повдига настроението, премахма лошите мисли и успокоява нервната система.

деца сладолед
Снимка: iStock

Учените установили също, че това вещество помага и при безсъние. Затова не се сърдете, ако някой от семейството вечер преди лягане си завира носа във фризера. Той знае от какво има нужда. Сладоледът може да има и лечебни свойства, например при кръвоизлив от носа, който често се наблюдава в летните жеги.

Достатъчно е да се глътнат няколко лъжички силно изстуден сладолед и кръвта ще спре. А в Америка лекуват болното гърло със сладолед. Логично, на възпаленото място се слага студено.

деца сладолед
Снимка: iStock

Съставът на сладоледа също буди респект – в него има около 100 ценни вещества – повече от 20 аминокиселини, 25 различни мастни киселини, 30 минерални соли, 20 витамина, калций и фосфор. И макар да има висока хранителна стойност, лесно се усвоява.

Някои родители се притесняват, че детето ще го заболи гърлото от студеното. Това може да стане ако гърлото е изнежено, затова давайте сладолед през лятото за закаляване. Разбира се, трябва да е леко размекнат, а не да се поглъщат ледени буци.

сладолед
Снимка: iStock

За децата най-добре е сладоледът да се хапва с лъжичка, ако е на клечка, ще се топи бързо и малкото ще гълта големи дози наведнъж, за да не се окапе. Въпреки прекрасния си вкус и полезни свойства, сладоледът може да ни донесе куп неприятности, ако не внимаваме. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е срокът на годност и при какви условия се съхранява.

Въпреки ниските температури във фризера, в сметановите изделия се размножават едни от най-опасните бактерии, предизвикващи хранителни натравяния - стафилококите. Ако стоката е с изтекъл срок или недобросъвестен търговец си е позволил повторно замразяване след размразяване, болестта е в кърпа вързана.

сладолед
Снимка: iStock

Когато купувате сладолед за децата погледнете съдържанието. Прекалено многото Е-та (консерванти и подобрители) не са за предпочитане, както и добавените ядки за най-малките. Избягвайте и прекалено евтината продукция, не се знае какво съдържа тя.

Не трябва да се прекалява със сладоледа и при определени заболявания. За диабетиците е вредно високото захарно съдържание. Но детето диабетик не трябва да чувства лишения, дайте му сладолед, но с мярка. Той бързо ще се неутрализира, ако детето спортува – работещите мускули са най-големият консуматор на глюкоза.

сладолед
Снимка: iStock

Ако това е невъзможно за момента, просто увеличете инсулина с няколко единици спрямо количеството на сладоледа. Калоричното лакомство не се препоръчва и при затлъстелите деца.

Но и тук има решение. Следващото хранене ще е "по-рехаво" и така ще се компенсират повечето калории от сладоледа. При злоядите деца също трябва да се внимава. Сладоледът засища и убива апетита, затова го давайте за десерт, а не между храненията. 

сладолед
Снимка: iStock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти