На какво се дължи лошият правопис на децата

На какво се дължи лошият правопис на децата
Снимка: Thinkstock

Писането на SMS-и води до лош правопис.

До това заключение стигна проф. Владко Мурдаров, който изтъкна грешките, които масово се правят, когато изпращаме съобщения от мобилните си телефони.

Мартин е петокласник в столично училище. Признава, че дори по време на учебните часове пише и изпраща SMS-и до приятелите си. Учениците рядко използват кирилицата, когато пишат съобщения или са в социалните мрежи. Все пак, има и изключения.

SMS-ите са голям враг на пунктуационните знаци и особено на запетаите. Българите знаят, че запетая се поставя пред "че" и "но". Проблем идва, когато трябва да се постави препинателен знак, затварящ обособени части.

"Моите наблюдения са преди всичко върху SMS-ите, които са писани на кирилица. Не знаем как да употребяваме препинателните знаци и това си личи в съобщенията.

Елементарния знак – запетаята, ние все още не умеем да го употребяваме. При децата това е много често срещано явление", твърди проф. Мурдаров пред TV 7.

Неспазването на някои пунктуационни знаци понякога се прави умишлено. Според учениците, писането на латиница в социалните мрежи е по-различно и в този смисъл - по-приятно, тъй като там се използват съкращения и емотикони.

Според професор Мурдаров, в момента на преден план излизат писанията във Facebook.

Освен четворки и шестици вместо буквите "ч" и" ш", в ученическите есета преподавателите се сблъскват със съкращения на думи или изрази, които не знаят какво означават. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти