Могат ли билките да навредят?

Могат ли билките да навредят?
Снимка: Thinkstock

Няма спор, че всеки от нас малко или много е привърженик на народната медицина.

Огромното й предимство пред лекарствата е нейната безопасност, достъпност, ниска цена и доказан ефект в повечето случаи.

Какъв е смисълът да използваме лекарства, когато има билки? Дали обаче можем смело да разчитаме на тях, особено когато става въпрос за малки деца?

Оказва се, че като всяко нещо с несъобразена доза и показания, билките също биха могли сериозно да ни навредят.

Например, в сезона на вирусите най-популярната билка за укрепване на имунната система е ехинацеята. Според британски експерти билката може спокойно да се приема от възрастните пациенти, но за малките деца не е съвсем безопасна.

Наблюдавани са случаи на алергични реакции при малчуганите, което довело до предложение да се забрани употребата й от деца под 12-годишна възраст. Това е малко крайно решение, защото всяко вещество може да предизвика алергия у предразположени, но е добре да наблюдаваме реакциите на детето при прием на ехинацея (обрив, сърбежи, отоци).

Лайката е Edna от най-масово прилаганите билки под формата на инхалации, гаргари, за пиене, заради противовъзпалителните й свойства. Доста хора са алергични към нея. При прекаляването с нея при кърмачетата има и други вреди. В първите дни от прилагането при колики влияе добре, но при продължителна употреба коликите се засилват още повече.

При продължителна употреба се отпуска и гладката мускулатура, затова не се препоръчва в големи дози при бременни и при жени с проблеми в менструалния цикъл. Не се препоръчва в големи дози при анемия. Лайката пречи на желязото да се усвои от организма.

Жълтият кантарион е панацея за малки и големи. Билката успокоява нервната система и помага на храносмилането, но при прекаляване уврежда черния дроб, предизвиква запек, прави ни сънливи и отпуснати, предразполага към кръвоизливи. И нещо, което малцина подозират –повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Особено през лятото, ако приемаме билката продължително, лесно се изгаря на слънцето.

Шипката се счита за фаворит сред източниците на витамин С, но внимавайте, ако имате повишена киселинност на стомаха, тъй като този плод съдържа голямо количество киселини. Известно е, че повишава кръвосъсирването, може да увреди и емайла на зъбите. Затова след чаша шипков чай, изплакнете добре устата.

Маточината е всеизвестно средство за успокоение на нервната система. Няма нищо лошо да консумирате чаша чай от маточина от време на време вечер, но при непрекъсната употреба за повече от 4 седмици може да предизвика виене на свят и главоболие.

Медът е универсалният лечител, особено в сезона на настинките. Но трябва да сме изключително големи оптимисти, ако смятаме, че с мед може да се излекува гнойна ангина или бронхит. Той укрепва организма и му помага да се справи с инфекцията, но не всички го понасят. Не се дава на кърмачета поради риск от алергии и ботулизъм. Понякога дразни стомаха, приеман в чист вид, затова, особено при деца се дава в малко вода.

Всички знаем, че чесънът е природният антибиотик. Това е така, но само ако не се прекалява с него. В големи количества той уврежда чревната флора и предизвиква гастрит. Освен това съдържа и веществото сулфанил, което в големи дози прониква в мозъка и затруднява работата му.

Разбира се, лековитите растения ще си останат ефикасно средство за лечение, но ако имате хронични заболявания и приемате медикаменти, уведомете лекаря какви билки приемате. Защото някои билки променят резорбцията на лекарствата или влизат във взаимодействия с тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти