Колко често е нормално детето да боледува

Колко често е нормално детето да боледува
Снимка: netinfo

Няма деца, които никога не боледуват, това го знае всеки един родител. Чрез болестите децата изграждат своята имунна защита, която трябва да им помогне да се противопоставят на инфекциите по-късно през живота си.

Някои малчугани обаче се разболяват доста по-рядко от други, които сякаш са болни всеки месец.

Колко често може да боледува едно дете, без това да предизвиква тревога у родителя или лекарите?

Като начало е добре да се каже, че понятието "често боледуващи деца" е твърде разтегливо, тъй като всяко дете, тоест всеки организъм, е строго индивидуален. Според съвременните медицински норми за "често боледуващи деца" се смятат тези, които:

- на възраст до една годинка боледуват от респираторни заболявания веднъж и повече годишно
- на възраст от една до три години до шест пъти и повече
- на възраст от три до пет години - пет пъти и повече
- и над пет години - четири пъти и повече.

В наши дни по-често се срещат деца със слаб имунитет, които страдат от респираторни заболявания или грип буквално всеки месец. Особено често това се случва сред тези, които посещават ясли и детски градини.

Боледуването при тях протича с изостряне на вече съществуващите хронични инфекции - белодробни, бъбречни, гастроентерологични и т.н. Причините са две - преохлаждане или нервно натоварване.

В повечето случай тези деца боледуват не толкова често, но доста продължително. Едно заболяване преминава в друго и педиатрите срещат трудности в това да се ориентират дали предишната болестта е излекувана или е налице нов проблем.

Тези деца в продължение на месеци могат да имат остатъчен синдром като кашлица или периодични възпаления на носа.Един от начините за определяне на имунитета на детето е планираното ваксиниране.

Ако 2-3 седмици след ваксината детето отново има повишена температура или проблеми с гърлото, родителите трябва сериозно да се заемат с укрепването на неговата имунна система.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти