Как децата ни да използват мобилните си телефони безопасно

Виж кой говори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За радост на повечето майки с помощта на днешните технологии те могат по всяко време да разберат къде се намират децата им, но преди да купите първия мобилен телефон на вашия син или дъщеря, хубаво си помислете за последствията, тъй като тази малка джаджа на комуникационния прогрес лесно може да се превърне в "бомба със закъснител".

С напредването на възрастта
Нека мъникът ви е поне на 10 години преди да се сдобие със собствен GSM телефон. За тази невръстна възраст са най-удачни по-базовите и евтини модели апарати,
защото естеството на щурото детство предопределя честата смяна на мобилните устройства. От друга страна така пък хем ще спестите средства, хем няма да треперите, че някой ще открадне скъпия телефон на вашия симпатяга.

Неограничен достъп
Ако все пак искате да поглезите детето си и неговият мобилен апарат има достъп до интернет, знайте, че то постоянно ще сърфира във виртуалното пространство, което никак не е за предпочитане откъм стабилна концентрация у дома и в училище. Така че имайте и тази опция в съзнанието си, преди да се спрете на конкретен модел в магазина.

Бързи клавиши
Задължително добавете всички важни контакти на близки приятели и хора от семейството, за да може при спешна нужда малчуганът ви да има връзка с повече души, ако вие или баща му не сте могли да отговорите на неговите обаждания.

Кой си ти
Обяснете на децата си, че не е редно да вдигат на непознати номера, а ако вашата батерия се е изтощила и звъните от друг номер, първо ги предупредете с текстово съобщение, че сте вие, а след това те ще знаят, че е безопасно да ви отговорят. Същото важи и за даването на GSM номера им на хора, които не са близки до тяхното обкръжение или свободното му публикуване в интернет.

Стига толкова
Всяко нещо си има граници, а това се отнася напълно и за разговорите по GSM телефона. Обединете вашите номера и тези на доверените приятели на хлапето ви в безплатна група, за да намалите сметките в края на месеца. Също така нека разговорите със съучениците му да се провеждат след приключване с уроците и написването на домашната работа.

Празни джобове
Всички тези мелодии, игри и апликации в мобилната мрежа струват пари, а вашият син или дъщеря със сигурност ще забрави това, увличайки се по техния развлекателен характер и теглейки ги безразборно. Обяснете им, че това е нередно, защото семейният бюджет не е бездънен кладенец.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти