Детският интелект зависи от броя на братята и сестрите?

Кой е по-умен
Снимка: netinfo

Явно колкото по-многолюдно е едно семейство, толкова по-умни следва да са неговите най-малки членове. Тази закономерност е открита от американския лекар Аарън Уичман, който твърди, че до голяма степен интелектът на малчуганите зависи от броя на децата във фамилията, а също и от възрастта на тяхната майка. Данните са цитирани от щатското списание Personality and Social Psychology Bulletin.

В предишни анализи тези факти бяха оборени от учени, преподаващи в университетите на Охайо, Оклахома и Северна Каролина, които смятат, че първородните деца са по-умни от своите братя и сестри. В противоположния ъгъл седи Уичман, пояснявайки, че въпросните експерти са сравнявали деца от различни семейства и затова откритите закономерности се обясняват не с различията между братята и сестрите, а с тези между хлапета от многодетни семейства и такива с 1-2 деца.

"В действителност мъникът, роден трети или четвърти поред има същите умствени способности като първородния син или дъщеря. Но всички тези деца не са толкова интелектуално развити, колкото децата от малките семейства", посова Уичман в публикацията.

В неговото проучване участвали около 3000 семейства. Децата в тях били подложени на редица тестове за интелигентност, включващи математически задачи и две задания по четене. Учените са сравнявали умствените способности на юношите от едно семейство, когато те са били на 7-8 години, а после същите са повторили по-сложен тест, навършвайки 13-14-годишна възраст.

Втората важна причина, определяща потенциала на децата се криела във възрастта на тяхната майка, според Уичман. Той допълва, че жените, родили първото си дете в по-ранна възраст, като правило са по-малко образовани, имат повече деца, по-нисък доход и са налице други фактори, които влияят отрицателно върху интелекта на поколението. Децата от различните семейства с майки на сходна възраст имат еднакви умствени показатели. Аналогични са и данните при многобройните фамилии.

Други изследователи пък се гневят и подчертават, че няма никакви доказателства за взаимовръзката между поредността на раждането и умствените заложби на децата, а определящи са най-вече ситуацията в семейството и генетичните особености.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти