Кога трябва да се оперират сливиците на детето

Кога трябва да се оперират сливиците на детето
Снимка: Thinkstock

Болки в гърлото, температура, кашлица, антибиотици, и това всеки месец. Позната картинка за много родители.

Писва ви и решавате, че това вече не се търпи, сливиците трябва да се махнат. Преди години премахването на сливиците е било масова практика. Но това се оказва грешка, защото те са важен орган на имунната система.

Сливиците не случайно са “поставени” точно на това място, те имат важна защитна функция. Представляват струпване на лимфоидна тъкан на входа на дихателната система, за да спрат инфекцията към долните ѝ етажи.

Двете сливици в гърлото, които се виждат при отваряне на устата, и назофарингеалната, по-популярна като трета (не се вижда при обикновен преглед) се срещат с различните патогени (вируси, бактерии, гъбички,  алергени) от храната, водата и въздуха и ги елиминират в по-голямата си част.

Значението на сливиците е голямо при подрастващия организъм, тъй като при малките деца имунната система тепърва се развива. В тях се произвеждат важните за защитата В лимфоцити. Затова “махането” на сливиците не трябва да става с лека ръка.

Спомнете си за страданията, който изпитват близките ви с оперирани сливици – хроничен фарингит, постоянно чувство за дразнене и сухота в гърлото, суха, дразнеща кашлица. Вярно е, че вече не боледуват от ангини, но когато се разболеят бързо правят бронхити.

И най-важното, във време, когато имунната система на децата е претоварена от агресивните фактори на външната среда, да се премахва неин орган е неразумно. Освен, разбира се при строги показания, когато оперирането на сливиците е необходимо за предпазване от усложнения. Днес най-често се отстранява третата сливица.

Кога се маха третата сливица?

Най-честата причина за операция е хроничното, сериозно затруднение на дишането през носа. Детето спи с отворена уста и хърка през нощта, скърца със зъби. При това положение организмът, в това число и мозъкът страдат от липсата на кислород, детето се изпотява през нощта, спи неспокойно, а през деня е бледо и разсеяно от некачествения сън.

Освен това дишането с отворена уста води до пресъхване на лигавиците и зачестяване на инфекциите на горните дихателни пътища. Може да настъпи и временно или трайно изкривяване на небцето и захапката.

Някои деца с уголемена трета сливица добиват доста неприятен, леко глуповат вид, тъй като постоянно стоят с отворена уста поради вечно запушения нос. Голямата или инфектирана трета сливица води до постоянно отделяне на носни секрети, които се стичат в гърлото и детето непрекъснато кашля, особено нощем и сутрин при ставане.

Друга важна индикация за оперативно лечение е нарушената функция на Евстахиевите тръби (връзката между носа и ушите).

Инфекцията от третата сливица прониква към ушите и води до възпаление на средното ухо или задръжка на секрет в него, слухът може да се намали. В много случаи след правилно медикаментозно лечение сливицата се “свива” и операция не се налага. Още повече, че в ранната възраст тя може отново да “порасне” след операция.

Големината на третата сливица намалява постепенно и към седемгодишна възраст обикновено вече не създава проблеми.

Накратко, трета сливица се оперира при чести отити и силно нарушено носно дишане. Премахването на другите две се прави само при хронично възпаление с усложнения като артрит например, затруднение на дишането.

Консултирайте се със специалист, той ще направи необходимите изследвания и заедно ще вземете най-доброто решение за детето. 

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Други статии на д-р Андреева:

Когато тестисите не са на мястото си

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Арония – лекарството на есента

Учениците вече страдат от „старчески” болести

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти