Катеренето като спорт

Катеренето като спорт
Снимка: Thinkstock

Катеренето е забавна, динамична и вълнуваща дейност за децата. Те с радост приемат предизвикателствата да преминат през различни препятствия, да отключат в себе си нови умения, да се гмурнат в приключението. Още на 4-годишна възраст децата могат да направят своите първи опити на изкуствена стена, в някоя от многото специализирани зали у нас. Различните видове стени симулират планински повърхности и се различават по височина и степен на трудност. Децата могат да подобрят своите умения за катерене по основните стени преди да се опитат да се изкачат по по-трудните маршрути.

Курсът по катерене е идеалният начин да задоволите пълноценно нуждата на децата от нови и интересни преживявания. Той включва запознаване с историята на този спорт, както и различните видове и стилове. Обръща се специално внимание на темата безопасност и предпазване от контузии. Изучават се техники при катеренето – захващане, стъпване, пазене на катерещ се, както и практически умения за катерене при различни условия и наклони на стените, маршрути за трудност.

Катеренето е една активна алтернатива на компютърните игри, особено в дъждовен уикенд. Още едно предимство е, че този вълнуващ спорт може да се практикува през цялата година. Неслучайно в държави като Франция и Испания няма училище без стена за катерене и този спорт е част от редовните занимания  на учениците.

Безопасност
Когато става въпрос за спортно катерене, особено при работа с деца, безопасността е на първо място и е основен приоритет. Някои родители се притесняват, че катеренето за деца не е безопасно, защото става въпрос за изкачване на големи височини. Когато всички предпазни мерки са спазени и детето е добре информирано и обучено, специалистите уверяват, че опасностите, които крие този вид дейност, са минимални.

Ползи
Физическите ползи от катеренето са многобройни. То подобрява мускулния тонус, издръжливостта, гъвкавостта, координацията и баланса на тялото. Катеренето учи децата на работа в екип, самочувствие, доверие и мотивация. Практикуването на този спорт им помага да се справят със страха и стреса, да станат по-самостоятелни при вземането на решения. Поемайки ролята на "осигурител" (действие по осигуряване на въжето на друг катерач с цел предпазване от падане), децата се учат да поемат отговорност за другите.

Катеренето изгражда също и самочувствие в децата. Те могат да определят цели за постигане и нива с по-голяма степен на трудност. Когато децата започнат да практикуват този спорт на открито в планината, те могат да се насладят на природата в най-голяма степен.

Психичните ползи от спортното катерене за деца са също толкова важни. Изисква се стратегия и упоритост, за да се достигне върха. Деца, които имат затруднена концентрация, могат да развият тези качества чрез катеренето. Чувството за постигната цел насърчава повишаване на физическата активност, за да може детето да тръгне уверено към следващото предизвикателство.

Уменията, придобити в процеса на обучение на децата, включват предварително планиране, решаване на проблеми и поставяне на цели – способности и навици, които са полезни както в училище, така и в живота.

Спорт за деца с увреждания
Катеренето може да бъде отлична спортна активност за деца с умствени или физически увреждания поради редица причини. При този вид дейност е доказано увеличаването на пространственото възприятие, координацията око-ръка и баланс. Тя помага на децата да развиват фокус и концентрация. Това е особено полезно за деца с увреждания като аутизъм. Децата с аутизъм често имат по-сетивни нужди в сравнение с други деца и катеренето им помага да развиват фината моторика. Някои зали за катерене предлагат специални програми за деца с увреждания.

Развивайки цялостната мускулатура на тялото, адреналина и удоволствието да стигнеш върха правят катеренето подходящ спорт, както за големи, така и за малки. Родителите често откриват, че катеренето е един вълнуващ и чудесен вариант за семеен спорт. Опитайте и вие. Силните емоции са гарантирани.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти