Какво се крие в етикета на храната?

Какво се крие в етикета на храната?
Снимка: Thinkstock

Случвало ли ви се е етикетите на храните да са толкова объркващи, че дори да не можете да разберете къде е произведен продуктът?

Всъщност, информацията е в етикета, стига да можем да го разчетем.

Първите цифри на баркода (черните успоредни линийки, които показват цената на касата) показват страната производител.

Например, баркод с начални цифри 380 показва, че е произведено в България, а 690-в Китай.

Ето и цифрите на най-често срещаните страни производителки:

От 00 до 09 – САЩ и Канада
От 30 до 37 – Франция

49 – Япония
50 – Англия
54 – Белгия и Люксембург
57 – Дания

64 - Финландия
70 – Норвегия
76 – Швейцария

От 80 до 83 - Италия
​84 - Испания
87 - Холандия
90-91 – Австрия

380 – България
383 – Словения
385 – Хърватска

400-440 – Германия
460-469 – Русия
471 – Тайван
489 – Хонконг

520 – Гърция Никарагуа, Коста Рика, Панама
529 – Кипър
535 – Малта
560 – Португалия
590 – Полша
599 – Унгария

600-601 – ЮАР
619 – Тунис
690 – Китай

729 – Израел
О
т 740 до 745 – Гватемала, Салвадор, Хондурас

750 – Мексико
770 – Колумбия
773 - Уругвай
775 - Перу
779 - Аржентина
780 - Чили
789 - Бразилия

850 - Куба
869 - Турция
885 - Тайланд
888 - Сингапур

Етикетите са изпъстрени и с наименования, които почти нищо не ни говорят. Ето и най-често срещаните съставки по етикетите на хранителните продукти и тяхното значение:

Натриев глутамат
Най-масово използваният вкусов подобрител в света. Със закон е забранена употребата му в бебешки и детски храни, но щедро се влага в сладкарски изделия (кексове, кроасани, сладкиши) в чипса, ядки, полуфабрикати. Натриевият глутамат е особено любима подправка на китайците, те го използват почти във всяко ястие. Доста специалисти смятат, че вреди на здравето и като доказателство сочат "синдрома на китайския ресторант". Сигурно ви се е случвало да чувствате стомашен дискомфорт след посещение на този род заведения.

Хидрогенизирани мазнини
Означава, че течните растителни мазнини са превърнати в твърди. Това става като към слънчогледовото олио (най-често) се прибавят водородни атоми, които втвърдяват течностите в специална апаратура под високо налягане. Така те придават приятен вкус и кремообразна консистенция на храните, топят се при висока температура, удължават срока на годност на продукта. Типичен пример е маргаринът. Но в процеса на хидрогенизация се образуват транс мазнини, които са вредни, особено за сърдечно-съдовата система. Те имат свойството да увеличават нивата на "лошия" холестерол и да намаляват "добрия", което води до отлагане на мастни плаки по кръвоносните съдове. Затова препоръката е на децата и дори на диабетиците да се дава масло, а не маргарин. Разбира се, в разумни количества.

Хидроизолирани растителни протеини
Това са протеини, извлечени от соя, царевица и пшеница, които по химичен път са разпаднати до аминокиселини. Използват се, за да подсилят и подобрят вкуса на хранителните продукти, както и хранителната им стойност. Смята се, че са безвредни, с изключение на свободните глутамати, които при свързването си с натрия от солта образуват мононатриев глутамат (Е621) и има нежелателни ефекти върху човешкия организъм.

Суроватка
Това е отпаден продукт, получен при производството на сирене и има много ценни качества. Съдържа протеини, микроелементи и витамини, които влияят добре както на растежа на детския организъм, така и на имунната система. Често в хранителната промишленост се използва суроватъчен протеин, извлечен от суроватката, който има висока биологична стойност. Не забравяйте, че в суроватката има лактоза, а някои деца са алергични към нея.

Модифицирано нишесте (скорбяла)
Не трябва да се бърка с генно модифицирано нишесте, при което се прави генетична промяна в ДНК-то на самото растение, от което се извлича нишестето. Модифицираното нишесте е обикновено нишесте, което се обработва с различни вещества, за да се променят неговите качества –устойчивост към висока температура, замразяване, киселинност, да може да се разтваря в студена вода и да се подобри желирането му. Използва се като втвърдител, стабилизатор и емулгатор.

Яйчен прах
Използва се под формата на сушен яйчен меланж (белтък и жълтък) и поотделно като сушен жълтък и белтък. Получават се при дехидратиране (премахване на водата) на яйцата. Полученият продукт има значително по-дълга трайност от пресните яйца.

Високофруктозен царевичен сироп
Използва се най-вече в сладкарската промишленост и в безалкохолните напитки. Високата му калоричност го прави опасен за затлъстяване и диабет. Съдържа основно фруктоза и по-малко глюкоза. Но не бъркайте фруктозата с тази в плодовете. Там тя е свързана с витамини и фибри, които я правят полезна за консумация. Усвоява се много бързо и лесно от организма.

Лецитин
Лецитинът подобрява структурата на хранителния продукт като емулгатор - подпомага по-доброто свързване на отделните съставки, привидно несъвместими, например олио и вода. Извлича се предимно от соята.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти