Как сами да проверим слуха на детето си

Как сами да проверим слуха на детето си
Снимка: Thinkstock

Понякога децата се правят на "ударени" и не чуват това, което не им изнася. Често малчуганите наистина имат намален слух, но поради ранната си възраст не могат да дадат достоверна информация. Затова е важно родителите да знаят кои са признаците на намален слух, често доста дискретни, и да се насочат към специалист.

Какво може да увреди слуха на детето?
Макар и рядко, има генетични заболявания с намален слух, което се установява още при раждането, но в повечето случаи причините са след раждането. Алергиите често причиняват намален слух временно, или за по-дълго време. От запушения нос се уврежда и Евстахиевата тръба (връзката между носа и ухото) и детето не чува добре.

Силният шум в дискотеките и от слушалките е сериозна звукова травма и уврежда слуха, ако се прекалява с музиката на високи децибели. При травми, включително и при чистене на ушите с клечки също може да се увреди ухото.

В ранната детска възраст някои лекарства като стрептомицин и гентамицин увреждат слуховия анализатор. Отитите (възпалението на ухото) са чест спътник на децата в ранната възраст, но обикновено всички изкарват по няколко отити без последици за слуха. Не така стои въпросът с болестите на слуховия нерв, често се стига до намаление на слуха. За да проверите състоянието на слуха на детето, обърнете внимание на някои признаци, и ако са налице, потърсете специалист.

Ако детето ви е малко, в кърмаческа възраст, обърнете внимание на:
* Реагира ли на силни звуци? Например, ако вратата се затвори рязко от течение, то би трябвало да трепне. Новородените не се впечатляват от обичайните звуци, в дома например. Спокойно си говорете на нормален глас, бебето няма да се събуди.

* Продължава ли да спи непробудно, въпреки силните шумове? Малките деца имат дълбок сън и трудно се будят, но много силните звуци би трябвало да нарушат съня им.

* Спряло ли е да гука? Ако детето е издавало звуци, но в един момент спре, трябва да се потърси съвет от специалист.

* Обръща ли глава по посока на звука? Разбира се, невинаги можем да очакваме това от детето, ако вниманието му е привлечено от нещо интересно, то може и да не реагира на шума. Проверете слуха на бебето като застанете зад гърба му и плеснете силно с ръце, то трябва да се обърне. Но не бъдете много близко до него, може да усети движението на въздуха.

Ако детето ви е по-голямо, обърнете внимание на:

* Усилва значително звука на телевизора.

* Започва да заваля говора си, изрича някои думи неясно, разсеяно е.

* Невинаги реагира на звука на звънеца, телефона.

* Трудно следи разговора, особено ако говорят повече хора или в шумна обстановка, все му се струва, че околните мънкат и отговаря неадекватно на зададените му въпроси.

* По-трудно разбира говора на жени и деца, отколкото на възрастни мъже (обикновено първи се губят високите честоти).

* Следи внимателно движението на устните, моли събеседниците да повторят казаното.

* Оплаква се често от шум в ушите, световъртеж, главоболие.

* Поставя ръка зад ухото, когато му говорят.

Ако имате съмнение относно слуха на детето, заведете го на специалист УНГ, той ще направи изследване на слуха. Най-добре е това да се случи още при раждането, но в много малко родилни домове има необходимата техника.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти