Как децата ни стават нарцистични

Как децата ни стават нарцистични
Снимка: Thinkstock

Макар и да е много фина, разлика между самочувствие и нарцисизъм има.

Някои специалисти я описват по следния начин: "Високо самочувствие означава да цениш себе си и качествата, които имаш, докато нарцисизмът се уповава на това на всяка цена да искаш всички хора да считат теб за най-добрия във всичко (дори и да съзнаваш, че не е така)".

Нарцисите, дори и невинаги да са удовлетворени от себе си, се чувстват над другите и са уверени, че трябва да бъдат привилегировани.

Група учени са се заели със задачата да направят изследване как децата се превръщат в "нарциси".

В проучването екип от европейски и американски психолози изучават детското развитие и нарцисизма като проследяват поведението на 565 деца и техните родители в продължение на година и половина.

Според данните в него, родителите, които "надценяват нездравословно" децата си и често казват "Моето дете е по-специално от другите деца", е по-вероятно да възпитат наследниците си в чувство на нарцисизъм.

Това, разбира се, не означава, че родителите не бива да говорят хубави и положителна неща за децата си. Според психолозите те трябва да се отнасят с тях с доброта и да изразяват явно любовта си, но и да ги научат, че всеки човек има определени качества, които го правят уникална и ценна личност. 

Майките и бащите трябва да съумеят да създадат усещането у малките да различават твърденията "Аз съм доволен от себе си" и "Аз заслужавам нещо повече".

Експертите съветват родителите да изградят здравословно самочувствие у децата. Такова, което създава допълнителна увереност. Нарцисизмът според тях може да доведе до депресия у подрастващите, които ще срещат трудности при общуването си с другите, поради нереалната си самооценка и очаквания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти