Как да разпознаем истинското кисело мляко

Как да разпознаем истинското кисело мляко
Снимка: Thinkstock

Ако има храна, на която българинът най-много държи, това е киселото мляко. И то истинското, традиционно кисело мляко, а не йогурт. Този хранителен продукт е уникален, неговите качества не могат да бъдат имитирани извън пределите на страната ни, защото освен специфичната закваска с Lactobacterium bulgaricum (LB), роля играе и климатът.

Извън пределите на страната тази бактерия мутира. Но през последните години млякото, продавано в магазините, е далеч от вкуса от нашето детство. Будят съмнение мекият вкус и нежната консистенция, и най-вече дългата трайност. Затова се разпространяват слухове, че в млякото се слагат нишесте, консерванти и т.н. Това не е точно така.

Киселото мляко е по-трайно, защото се промениха хигиенните условията при производството му, а не защото в него има консерванти. Млякото се дои машинно, пренася се до производителя в хладилни цистерни, пастьоризира се и се произвежда в защитена среда, която не позволява да се замърси с дрожди, които го вкисват. Трайността зависи и от закваската. Тя се състои от Лакторактериум булгарикум и от стрептококус термофилус.

Първата, грубо казано, е кисела, защото лесно разгражда млечната захар, натрупва се млечна киселина, от което идва киселият вкус на млякото и бързото му разваляне. Затова преди години млякото не беше трайно, основно се използваше тази бактерия. Втората, стрептококусът е мечта на производителя, на нея се дължи сладникавия вкус и дългата трайност. И много недобросъвестни производители произвеждат мляко предимно със стрептококус, за да е трайно, като ни лишават от уникалната лактобактерия, която е с доказани качества за здравето.

Мит е и влагането на нишесте. Мекият вкус се дължи на подбора на закваската. Колкото по-малко лактобактерии, толкова по-мек и сладникав вкус. В киселото мляко не се слага нишесте, единствено допустимо е влагането на сухо мляко, особено през лятото, когато кравите са на паша с по-водниста храна (трева) и дават по-рядко мляко. По стандарт сухото мляко не може да е повече от 20% и трябва да е упоменато на етикета.

И така, как да познаем истинското кисело мляко? Купувайте мляко, на опаковката на което пише "Българско кисело мляко", произведено по БДС (Български държавен стандарт) 12.2010. Това е актуализираният стандарт за киселото мляко, което отговаря на следните изисквания – произведено от сурово краве, биволско, овче мляко без консерванти, без нишесте, желатин, пектин и др. добавки.

И най-важното, съдържа уникалните здравословни лактобактерии булгарикум, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация. Истинското кисело мляко отделя и малко вода, когато се гребне с лъжичка от него, а след няколко часа на мястото се образува вадичка.

Лицензът за оригиналната българска закваска държи "Ел Би Булгарикум", единствената държавна фирма в млекопреработването, която е и наследник на бившата "Млечна промишленост", основана през 1965 година. Разбира се, 100% истинско мляко се получава, ако си намерите мляко от крава, подходяща закваска и си го приготвите сами.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти