Как да разберем кога един сайт е надежден?

Как да разберем кога един сайт е надежден?
Снимка: Thinkstock

Сигурно всеки в един или друг момент се е питал как би могъл да разпознае кои сайтове са подходящи за детето му. Както в повечето случаи и тук е трудно да се даде еднозначен отговор, тъй като компонентите, които го формират са много.

Например важно е на каква възраст е детето, какви са особеностите на характера му, какви са целите и интересите му, доколко развити са уменията му за справяне в реалния и виртуален свят и много други. И ако над детето си имате поглед, то не са за подценяване и компонентите на сайтовете, над които нямате такъв. Например важно е да знаете до колко един сайт е поддържан от администраторите, каква е репутацията му и др.

Ето един "трик", които би ви помогнал при отговора на този въпрос:

Един доста лесен начин е да инсталирате приложението Web of Trust (WOT). То е безплатно и съвместимо с всички браузъри – Internet Explorer, Firefox, Google Chrome. За всеки сайт се появява индикатор в зелено, жълто или червено. Подобно на светофара, ако даден сайт има червен индикатор, то е добре да бъдете максимално предпазливи и да не се доверявате на възможностие, които този сайт ви открива, докато сърфирате. Ако се появи жълт индикатор, то е добре също да бъдете внимателни, тъй като това обозначение означава, че сайтът е подозрителен.

Можете да бъдете спокойни, ако имате зелен индикатор, който обозначава страниците, на които може да имате доверие. Зеленият цвят в случая означава, че страницата предлага защита за деца, предпазена е от спам, редовно се обновява съдържанието й.

Важно е да знаете, че това приложение оценява отделните страници по различни критерии. Част от тях са отзивите на потребителите, колко често се обновява, каква защита за децата потребители предлага.

Това са само част от критериите, които формират безопасното използване на отделните сайтове. Важно е да разчитате и на собствените си умения, например като създадете навик да проверявате къде се намират бутоните за докладване, какви са възможностите да се свържете с администраторите.

Каквото и да предприемете като стратегия, не забравяйте да я споделите с детето си. По този начин то също има възможност да добива нови знания и умения, а и няма нищо по-добро от споделените моменти заедно!

Разговорите и споделянията са винаги добра стратегия за превенция или разрешаване на вече възникнал проблем.

И не забравяйте, ако нещо се обърка може да се свържете с консултант от Българска линия за онлайн безопасност (БЛОБ) – телефон 124 123 или helpline@online.bg.

Екипът на Българска линия за онлайн безопасност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти