Как да развием потенциала на детския мозък?

Как да развием потенциала на детския мозък?
Снимка: Thinkstock

В началото на месеца ИК "Хермес" предложи на читателите поредната полезна и интересна книга от поредицата "Психология за всеки ден".

Става дума за изданието "Как да развием потенциала на детския мозък", написана от д-р Даниъл Сийгъл и д-р Тина Пейн Брайсън.

В книгата авторите разясняват как е устроен и функционира развиващият се детски мозък.

Ясните обяснения, забавните илюстрации и практическите стратегии за справяне с ежедневните трудности на родителя ще ви научат как да подпомагате емоционалното и интелектуалното развитие на вашето дете. 

Д-р Даниъл Сийгъл е професор по психиатрия, възпитаник на Харвардския медицински институт. Той е автор и на няколко други успешни книги за родители: "Техники за познаване на ума", "Родителството отвътре навън", "Развиващият се ум" и др. Има две деца.

Д-р Тина Брайсън е педиатър и психотерапевт, консултант по отглеждане на децата. Майка е на три деца.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННИТЕ РОДИТЕЛИ
Много често съвременните родители изпитват огромни затруднения да се справят с децата си. Независимо дали става въпрос за сцена в магазина, когато детето, вкопчено в някаква играчка, се въргаля по земята и пищи пронизително, докато на родителя му идва да потъне в земята от срам. Или се чуди как да разтърве децата си, които се карат и бият, глухи за всякакви аргументи, като всяко от тях отстоява правотата си. Често в подобни моменти родителите се чувстват безпомощни да се справят с конфликтната ситуация.

В такива дни се мъчат просто да избутат някак деня до края. Да оцелеят и този ден. И все пак, когато с радост и нетърпение са очаквали появата на първото си дете, едва ли мечтите им са се свеждали просто до оцеляването. Всички са си представяли как ще отгледат умни, добри, възпитани и любящи деца. Деца, които да знаят как да се справят с трудностите в живота. Деца с чувство за отговорност, които се чувстват добре в кожата си. Деца, с които е лесно и приятно да се общува, а семейният живот е истинска идилия. Да, ама не! За съжаление, нито децата се оказват толкова идеални, нито родителите – достатъчно подготвени за неизбежните сътресения в семейния живот.

ЗНАЕМ ЛИ КАК РАБОТИ ДЕТСКИЯТ МОЗЪК?
Съвременните родители са стресирани, уморени и изнервени и почти не им остава време или енергия съзнателно да развиват желаните морални и умствени качества у децата си. Те знаят всичко за физическото отглеждане на отрочетата си: децата са нахранени, облечени и здрави. Наясно са какво трябва да направят, ако децата вдигнат температура, порежат се или си натъртят коляното. За съжаление обаче, нямат почти никаква представа как е устроен и как функционира мозъкът на децата им.

Не знаят каква е най-правилната реакция, когато детето изпадне в емоционална криза, нито как да му помогнат да се справи със страховете и настроенията си. Често се чувстват провалени като родители, защото децата не реагират по начина, по който очакват или смятат за правилен, без да знаят, че вината невинаги е у тях: понякога умът им просто не е достигнал нужното ниво на развитие.

А и родителят невинаги избира подходящата стратегия за справяне с възникналия проблем, защото не е наясно как работи мозъкът на детето му и съответно какви са мисловните му модели.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ УМНИ, ЩАСТЛИВИ И УВЕРЕНИ ДЕЦА
Важна задача на родителя е също така да помогне на детето си да интегрира различните части на своята личност, да осъзнае, че то е съвкупност от разнородни качества, характеристики и емоции. То не бива да се идентифицира само с определени свои черти или с дадено настроение, а да съзнава, че винаги има възможност да смени регистъра на настроението си или да извади наяве друга своя страна. Родителят също трябва да научи детето си как да преработва своите спомени, съзнателни и несъзнателни, и да ги трансформира в жизнен опит.

Именно чрез асоциациите, които детето прави, родителят може да стигне до същината на възникналия проблем и да му помогне да промени отношението си към случващото се. Книгата учи как да помогнем на детето си да изгради своята идентичност, но и също така как да общува по-пълноценно с околните. Ако въоръжим детето дори с елементарно познание за това как работи собственият му ум, ще му помогнем да промени не само начина, по който реагира на външните стимули, но и начина, по който гледа на себе си и на света като цяло.Книгата е написана увлекателно, има практическа насоченост и е илюстрирана с множество примери от живота.

Независимо дали сте майка или баща, баба или дядо, учител, психотерапевт или възпитател, тази книга ще ви е от полза. Тя ще ви покаже как да помогнете на децата да развият пълния си умствен и морален капацитет.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти