Как да помогнем на децата да учат по-лесно история

Помните ли кой предмет ви беше най-труден в училище? Математиката, може би?! А помните ли кой предмет бе окачествяван като най-важен? Може би отново математиката? Или пък историята?

Да, историята е един от най-важните предмети в училище, тъй като обяснява произхода ни, средата, в която живеем, дава ни мъдрост и уроци наготово.

И понеже за мнозина ученици историята е просто списък с важни дати, които трудно се помнят, а трябва да се помнят, решихме да попитаме нашите приятели от Образователен сайт №1 на България – Уча.се, как се учи лесно история.

Според тях и родителите, и учителите могат много да помогнат на децата да заобичат важния предмет и да го учат с желание.

Класната стая

На първо място стои вдъхновяващата атмосфера на кабинета по история. Да, вярно е, че в повечето училища липсва такъв кабинет, но понякога и няколко карти или пък снимки, изровени от някой онлайн архив, могат да запалят интересът на децата. Те обичат визуалните материали, защото им помагат по-лесно да възприемат материала, да си представят събитията.

Историческите филми

Ето защо отлична идея е учениците да гледат често исторически филми. Понякога документалните поредици са много по-интересни от очакваното, а да не подминаваме факта, че Холивуд също реализира редица заглавия, които с помощта на компютърни ефекти могат да пресъздадат атмосферата на различни отминали епохи.

Снимка: Thinkstock

Екскурзиите

Нищо не въздейства повече от личния досег. Да посетиш историческо място, да усетиш неговата енергия и да си представиш събитията, с които то се свърза, е най-въздействащият начин да учиш трайно история. Ето защо много е важно да се предприемат екскурзии до исторически забележителности. Тази задача до известна степен се очаква от училищното ръководство, но спокойно може да бъде изпълнена и от родителите.

Снимка: Thinkstock

Видео уроци на разбираем език

История се учи лесно с видео уроци на разбираем и интересен език. Точно това предлагат и нашите приятели от Уча.се, в чийто сайт могат да бъде открита цялата история на България във видео уроци, които печелят вниманието на малки и големи със своя оригинален и много интересен подход. Уверете се сами със следното видео, което разказва и обяснява основните въпроси, свързани с историята.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти