Игри за децата, когато сме вкъщи

Игри за децата, когато сме вкъщи
Снимка: Thinkstock

Навън е студено или вали, а вие се оказвате у дома с деца, пълни с енергия и готови за приключения. Сигурно си представяте опашка за компютъра, спорове какво да се гледа по телевизията или малки тайфунчета, които обръщат къщата наобратно. 

Но има и друг възможен сценарий. Да, това може да е страхотен ден, с много слънчево настроение и игри, в които всички да участват. Ето и няколко идеи и то само с неща, които може да намерите вкъщи.

Нестандартно рисуване

Рисуването с нестандартни материали и щампи винаги  забавно. Нека всеки се опита да създаде своя рисунка или пък се постарайте да направите една обща семейна картина.

За целта ви трябват само листове хартия, боички и много въображение. Може да използвате кухненска решетка, цедка, пластмасови чаши, гъба за миене, мрежа и каквото още се сетите, като средства за рисуване. Получават се много интересни ефекти, когато нанесете върху тях слой боя и отпечатате върху хартия.

Чудесни печати се получават и от картоф. Срежете един картоф на две и гравирайте с ножче повръхността му с триъгълници, лентички, кръгчета и т.н.  Потопете в боя и вижте какво ще излезе. Друг вариант е да изрежете по- дебели колелца от картофа и по стените им отново да издълбаете различни фигурки. Пробийте дупка в средата и нанижете колелцата на пръчка. Когато ги търкате по хартията, ще се получат интересни декоративни ленти.

Включете в творческия процес каквито искате други материали. Предизвикайте по-големите да направите колажи с картинки от стари вестници и списания. А защо не опитате да рисувате със затворени очи по заръка на един от вас? Може да правите фигурки от тесто за игра или пластелин. Или да рисувате с ръце - на страниците на detetoigrae.com може да намерите много идеи за рисуване с ръчички и крачета.

Може да правите каквото ви хрумне. Важното е да има добро настроение!

Домашен театър

Отдавна не сте били на сцена? Лошото време ви дава шанс отново да изпитате актьорски трепет. Направете си домашен театър. Разделете се на отбори, доколкото е възможно. Така всеки ще има възможност да е актьор, а и зрител. Все пак изкуството се прави най-вече за публиката. Може да разиграете познати приказки или да си измислите своя собствена история. Направете си импровизирани костюми от подръчни материали, гримирайте се, за да са по-автентични героите ви, поиграйте си със светлината, за да е по-магично и... нека завесата се вдигне.

Снимайте, това са незабравими моменти!

Концерт

Нека всеки да си избере предмет от вкъщи. Не казвайте каква е целта, а именно да направите концерт с нестандартни музикални инструменти. Разбира се, следващата задача е всеки да измисли начин да свири на избрания от него предмет. Сега трябва да назначите диригент и нека концертът да започне. Вярвайте ни, дори и Моцарт би завидял на какафонията и на настроението, което струи от оркестъра.

Баскетбол с кофа

Ако обичате да спортувате, но дъждовният ден ви пречи да направите тренировката си, не унивайте. Баскетбол може да играете и вкъщи... с кофа. Модифицирайте играта за домашни условия и за възрастта на децата ви. За по-малките осигурете повече и цветни топки. Те истински се забавляват да тичат до кофата и да пускат топките вътре. За по-големите, отправете предизвикателства – стреляне под различен ъгъл, със затворени очи, от различни дължини и т.н.

Печене на сладки

В студен ден човек си мечтае за нещо топло и вкусно. Заедно с децата направете сладки. Малките обожават да се въртят около вас в кухнята, а замесването на тестото винаги е забавно. Дайте им възможност да украсят сладките, както намерят за добре. И ги изпечете добре, ще ви трябват за следващата игра.

Торба с истории

Напълнете няколко торби с най-различни предмети – черпак от кухнята, памук, капачки, кутии, кукли, колички, топка и т.н. Всеки трябва да си вземе една торба. Целта на играта е да се разказват приказки според предметите вътре. Разказвачът има право да избере кои предмети да включи в историята. Е, хапвайте сладки и слушайте. Със сигурност е по-хубаво от телевизия.

Дискотека

Когато съвсем се смрачи, е време за дискотека. И най-най-малките обичат да танцуват, затова пускайте музиката и се разкършете. Ако децата са малки, изберете нежни и ритмични мелодии. Ако са по-големи, нека всеки да предложи своя песен.

Стана слънчево, нали?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти