Храната на бременната жена променя гена на плода

Храната на бременната жена променя гена на плода
Снимка: Thinkstock

Храната на жената по време на зачеването и в първите месеци на бременността може да промени гените на детето.

Досегашни опитите с животни вече доказаха, че храната на майката може да "включва" и "изключва" определени гени. Сега специалистите представиха първите доказателства на сходна връзка и при хората.

Учени специално са следели 84 бременни жени от селски райони на Гамбия. Там храната силно се променяла в зависимост от сезона (има дъждовни и периоди). Някои жени зачевали по време на дъждовния сезон, а други по време на сушата. По време на експеримента учени измервали равнището на питателни вещества в кръвта на жените и анализирали ДНК-то на децата между втория и осмия месец след раждането им.

"Оказва се, че в зависимост от питателни вещества в организма на майката се е променяла ДНК-то на детето", твърди ръководителят на екипа д-р Бренвин Хениг от Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина. Това потвърждават и опитите с гризачи. Например, цветът на козината на малки мишки е зависел от храната на майката. Затова е много важно правилно хранене до зачеването и по време на бременността", изтъква ученият.

В случая става дума за епигенетичните ефекти – измененията на ДНК, предполагащи "включването" и "изключването" на гени. Една от тези модификации засяга метилирането – присъединяването на метилни групи към частите на ДНК. Децата, родили се в дъждовен сезон, са имали повече метилни групи в гените. А това е било свързано с разнообразните питателни вещества в кръвта на майката.

Това доказва факта,  че храната, която майката консумира, извършва постоянни изменения в генома на плода.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти