Хората с наднормено тегло не са виновни

Хората с наднормено тегло не са виновни
Снимка: Thinkstock

Обикновено изпитваме състрадание към болните хора, съчувстваме на техните проблеми и грижи. Но ако видим дебел човек или закръглено дете, първата ни реакция е едва ли не възмущение от неговата лакомия.

Хората с наднормено тегло също са болни и проблемите им никак не са малко. Те постоянно носят с мъка на гърба си десетки килограми повече, сърцето е затлъстяло и изтормозено, ставите и костите са деформирани от тежестта.

А колкото до лакомията,  да, тя е налице при повечето от тях, но трябва да се знае, че е физиологично обоснована и дебелите хора нямат вина за големия си апетит.

Повечето от тях развиват инсулинова резистентност и оттам им идват проблемите.

За какво става въпрос? Когато се храним, нивото на глюкозата (кръвната захар) в кръвта се повишава. Панкреасът веднага произвежда инсулин, който помага на клетките да използват глюкозата за енергия.

По повърхността на клетките са разположени рецептори, които “улавят” инсулина и го вкарват в клетката. Така е при здравите. При пълните хора, при хората с пред-диабет и при някои видове диабет тези рецептори престават да работят, или го правят непълноценно.

Панкреасът се старае да активизира рецепторите, като произвежда още повече инсулин. Така инсулинът е с високи нива в кръвта, но не се усвоява, а глюкозата също е висока.

Получава се така, че клетката буквално се къпе в глюкоза, а всъщност е “гладна”. Високите нива на инсулина предизвикват вълчи глад, на който не може да се устои. Това кара хората повече да ядат, инсулинът става още по-висок, а те все по-гладни.

И така пълните хора попадат в омагьосания кръг - “дебел и гладен”. Трябва да намалят храната, но не могат, защото ги мъчи неистов глад. Положение, което не е за завиждане, а още по-малко за упреци.

Причините за инсулиновата резистентност са няколко.

При някои има генетично предразположение, цели фамилии са с наднормено тегло и диабет.

Обездвижването също спомага за инсулиновата резистентност. Знае се, че мускулите са най-големият консуматор на глюкоза, но само работещите мускули, а не тези, които бездействат пред компютъра.

Неправилното хранене с “бързи” въглехидрати, наднорменото тегло, особено около корема, високото кръвно налягане, повишените стойности на мазнините, особено на триглицеридите в кръвта още повече задълбочава резистентността към инсулина.

Kръвнитe изследвания могат да покажат нагледно, ако ние имаме подобен проблем. Обикновено високи са както инсулинът, така и кръвната захар.

Медикаментозното лечение е основно с метформин, но има ефект само ако се съчетае с много движение и подходящо хранене. Има и нов, инжекционен медикамент, но не е достатъчно проучен при деца.

Ако все пак има за какво да се винят пълните хора, то това е, че са допуснали да натрупат много килограми, а не за това, че не могат да ги смъкнат. Още по-виновни са техните родители, защото хранителните навици се определят още от детската възраст.

Хората, предразположени към напълняване, трябва да спазват някои правила при хранене. Основно трябва да се намали консумацията на т.нар. бързи въглехидрати, които се разграждат много бързо на по-прости съставки и повишават рязко производството на инсулин. Тези врагове на нормалното тегло са чистите захари, белият хляб, брашното, картофите и продуктите, изготвени от тях.

И тъй като без въглехидрати не може, уместни в случая са тези с нисък гликемичен индекс (бавните въглехидрати). Това са тестени изделия с фибри като пълнозърнест хляб и пълнозърнеста паста и кафяв ориз. Зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови, зелени зеленчуци.

Физическата активност е задължителна, поне 30 минути бързо ходене дневно!

Децата трябва постоянно да се подканят да играят на открито, да карат колело, да танцуват и спортуват.

И нека не забравяме, че стресът, както при всички заболявания, задълбочава проблема. Много хора се утешават с храната, за тях тя е достъпен антидепресант и постепенно стават силно зависими от нея, както от наркотиците.

Затова болестта затлъстяване се изучава задълбочено и в курсовете по психология. Но за емоционалния аспект на проблема - друг път.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти