Създадено за Апетистер

Готвенето за деца - висшият пилотаж в кулинарията

Готвенето за деца - висшият пилотаж в кулинарията
Снимка: iStock/Getty Images

Какво искат децата? Всичко друго, но не и да си изядат храната, разбира се! Малко са щастливите родители, чиито деца сядат по три пъти на ден на масата и с удоволствие изяждат всичко, което им е сервирано. В повечето случаи това става с много увещания, тръшкане, претенции, крясъци „това, зеленото, не го искам!!!“ и най-острият нож в майчиното сърце - „в детската градина пилешката супа е по-вкусна!“.

Всяка жена, която има малки деца, знае, че да привлечеш вниманието на детето с питателна и полезна храна е като да участваш в риалити формат. Може и да си мислиш, че си сготвила най-чудесното пиле с картофи, но невръстният саботьор веднага ще охлади ентусиазма ти с тежките думи АЗ ВЕЧЕ НЕ ОБИЧАМ ПИЛЕ!! и ще поиска да вечеря шоколадови топчета.

И докато на децата всичко това им изглежда като игра, защото нямат представа колко важно е да се хранят редовно и пълноценно, то родителите сериозно се затрудняват да разнообразяват менюто по начин, който е приемлив за всички и особено за най-малките. Така се стига и до прилагането на различни трикове, с чиято помощ родителят се опитва да въведе нормален режим на хранене у детето.

Най-често тези трикове редуват периоди на заплахи и ужасяващи сценарии в бъдеще време - ще се разболееш, ще ти излязат пъпки, ще си слаб и ще трябва да те водя на лекар, следвани от периоди на увещаване и разумни разговори с детето от типа „толкова много захар не е добре, защото ще получиш кариеси и ще те болят зъбите“, докато накрая и самият родител не знае какво точно прави и вдига ръце, а детето отново яде солети и чипс и на вечеря казва, че не е гладно.

Има обаче няколко стъпки, които, ако бъдат прилагани редовно, могат да доведат до устойчива промяна за добро. Първо, детето е малко и не може да яде същите порции, каквито ядат големите. На вас може и да ви се вижда, че то се храни оскъдно, но ако детето каже, че се е наяло, вероятно е така.

Снимка: iStock/Getty Images

Второ, децата имат много повече енергия от нас и могат веднага след хранене да скочат да играят или дори да предпочетат да поиграят още малко вместо да седнат да ядат. Те имат инстинкти, много по-силно развити от нас, затова и не е добра идея да ги карате да ядат насила – това може да доведе до по-тежки проблеми в бъдеще.

И трето – хрупането на различни безсмислени от нутриционна гледна точка храни, като солети, бисквити, шоколадови топчета и т.н., е добре да бъде изключение, а не правило. В края на деня се оказва, че детето е яло повече вафли, отколкото смислена храна, и няма желание за нищо друго.

За майките пък е наистина доста досадно да мислят само за това как да предложат по-атрактивно ястие от предния ден с риск то отново да бъде отхвърлено. Децата обаче се захласват от дребни идеи, като смешно нарязани парчета зеленчуци, специално поднесени плодове (например в чаша, а не в чиния) и всякакви други измишльотини. Спазвайте горе-долу пропорциите на трите хранителни вещества в дневен план и се старайте да предлагате препоръчителния калориен прием, а не много повече или много по-малко, и бъдете упорити. Опитайте се да въведете някакви правила за хранене – вечерята е вечер, а не през нощта, не се яде в леглото и т.н.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако обаче детето категорично няма апетит и не показва интерес към храната, въпреки че сте нарязали стотици моркови на специални квадратчета, пилето е обелено от кожата, в картофите няма нищо зелено, киселото мляко не е много кисело, а сиренето не е много солено, тогава имате нужда от допълнителна подкрепа под формата на продукт за стимулиране на апетита.

Апетистер джуниър е сироп с приятен вкус на малина и касис, в който се съдържа специална комбинация от билки и витамини, препоръчвана специално за деца над 3-годишна възраст. Съставките на продукта стимулират апетита и подпомагат храносмилането при децата. В Апетистер се съдържа екстракт от копър, отговорен за засилване на апетита и храносмилането, както и екстракти от анасонов плод, мента и корен на цикория. Към това е прибавено и действието на няколко витамина от В групата - рибофлавин (витамин В2), Витамин В6, витамин В3 ниацин (никотинамид).

Снимка: http://apetister.bg/

Ментата отговаря за правилното функциониране на храносмилателната система, а цикорията спомага за чревното здраве и освен това повишава секрецията на храносмилателни сокове и добрата чревна перисталтика.

Апитистер е подходящ за деца над 3-годишна възраст, както и деца и младежи в училищна възраст, като приемът е разделен на два пъти по 5 ml дневно – преди или по време на хранене. Не забравяйте, че продуктът е добавка и не замества разнообразното и пълноценно хранене, но го прави много по-приятно и желано!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти