Докъде стигна светът - жените ходят на работа, мъжете стоят вкъщи и гледат деца

Докъде стигна светът -  жените ходят на работа, мъжете стоят вкъщи и гледат деца
Снимка: Thinkstock

Преди време една позната се изказа възмутено: „Докъде стигна светът -  жените ходят на работа, мъжете стоят вкъщи и гледат деца”.

Докъде стигна светът в човешките взаимоотношения?

Днес повече от всякога се говори за права на човека, за свободен избор, за реализиране на нови възможности. Но въпреки това, хората продължават да бъдат оценявани с различна мяра, не заради техните способности или личностни качества, а заради тяхната раса, етнос, пол...

Хората сме различни, а полът е  първата разлика, която виждаме у Другия.  Полът като биологичен пол идентифицира биологичните и физиологични различия между мъжете и жените. Тези различия са ни дадени по рождение, те са определени от природата. Жените раждат деца, мъжете – не.

Полът обаче има и своите социални измерения. Социалното конструиране на пола се отнася до това как обществото определя ценностите и разпределя задълженията, ролите и отговорностите на жените и на мъжете. Жените могат да се грижат за деца, на тях им е вътрешно присъщо да правят това, докато за мъжете това не е присъщо. Мъжете са тези, които се доказват като професионалисти и градят авторитет.

Ролите, определени от пола, са заучено поведение в рамките на дадена общност, което води до изпълнението на конкретни дейности, задачи и отговорности, във връзка с които един човек се възприема като мъж или жена. Тези роли се идентифицират със специфични характеристики, които се свързват с мъжки или женски качества и способности. Жените могат да домакинстват, да отглеждат деца, да се занимават с ръкоделие; те се увличат по поезия и изкуство. Мъжете разбират от техника, увличат се по точните науки, бързите скорости и спорта. Жените са нежни и внимателни. Мъжете са силни/ грубовати и небрежни.

На пръв поглед, сексисткото мислене е насочено в полза на мъжкия пол, но в много случаи то ощетява и мъжете.

Нагласата „жената вкъщи, мъжът изкарва парите” еднакво ограничава и травмира и двата пола.

Всеки ден можем да попаднем в ситуация, в която да чуем твърдения за възможностите и задълженията на мъжете и жените. Тези твърдения почти винаги оставят отпечатък в съзнанието (или в подсъзнанието) и водят до усещане за празнота, неудовлетвореност, чувство за вина... „Издръжката на едно семейство е задача на мъжа”, „Жената е преди всичко майка”, „Мъжете не плачат”, „Всяка жена трябва да стане майка, защото това е нейното предназначение”, „Мъжете са по-малко чувствителни и по-малко съобразителни от жените, затова не могат да се грижат за деца” - все неистинни твърдения, които пречат на това да бъдем себе си, независимо от пола си.

И дано светът стигне дотам, че на всеки човек да се гледа преди всичко като на човек, с право на свободен избор как да осмисли живота си и да намери щастието си, без значение от раса, етнос, пол...

Елена Велинова – координатор - Образователни проекти във фондация „Джендър образование, изследвания и технологии”

Статията е любезно предоставена от национална кампания „Да бъдеш Баща“,имаща за основна цел да насърчи и подпомогне развитието на бащинската грижа и отношенията между бащите (или значимите за децата мъже) и децата.  Над 180 организации и компании в цялата страна са се включили в кампанията като нейни съмишленици или посланици. „Да бъдеш Баща“ е част от международната кампания за подкрепа на бащинството MenCare, която се осъществява в над 30 страни на 5 континента. Повече за кампанията можете да научите ТУК.

Прочетете още:

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

10 съвета за бащи на дъщери

Защо бащите не се оплакват

Благодаря ти, татко!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти