Децата, които не закусват редовно, се разболяват от диабет

Децата, които не закусват редовно, се разболяват от диабет
Снимка: Thinkstock

Децата, които редовно не закусват, по-често се разболяват от диабет тип 2, когато пораснат, категорично е проучване на няколко лондонски университета.

Учените от Оксфорд, Кеймбридж, Глазгоу и Сейнт Джордж в Лондон твърдят, че ежедневното пропускане на закуската влияе върху здравето на децата в по-късен етап от развитието им.

Според изследването, липсата на закуска в продължение на години води до развитието на диабет от тип 2. Това е така, защото с времето организмът става инсулиново резистентен, което е ключов фактор за развитие на заболяването.

В британското проучване са се включили 4000 деца от начално училище до девет или десетгодишна възраст.

Крайните резултати са показали, че децата, които пропускат сутрешното хранене, с времето показват първите симптоми на диабет тип 2. Това не е регистрирано при децата, които всеки ден закусват.

Незакусващите имат по-високи нива на инсулин, а организмите им са по-малко способни да реагират на хормона, който обикновено регулира количеството на захарта в кръвта.

Всекидневната закуска е необходима, за да може едно дете да е здраво, активно и енергично. Това обаче не означава да закусва с каквото му попадне. Не е препоръчително детето да започва деня си с банички или сладкиши, купени навън. Тези закуски са пълни с калории, сол, подсладители и вредни мазнини, които освен че не са полезни, могат много да влошат състоянието на организма.

Подходящите закуски за едно дете съдържат млечни продукти като прясно и кисело мляко, масло, сирене и кашкавал. В закуската трябва да бъдат включени и зърнени храни като мюсли, хляб и корнфлейкс. Може да приготвите на детето си варено яйце, филийки пълнозърнест хляб, шунка и кашкавал. Подходяща закуска са и гофретите и палачинките, приготвени у дома от пълнозърнесто брашно и намазани с мед или сирене.

Ако нямате много време, може да приготвите купичка мюсли, залети с прясно мляко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти