Стимулирайте творческото мислене у децата си

Да впрегнем мозъчните си клетки в действие
Снимка: netinfo

С дебнещите от всеки ъгъл на нашия живот технологии е все по-трудно да накараме хлапета ни да стимулират собственото си съзнание, когато компютърът, телевизорът или мобилният телефон срещу тях им предлагат примамлив, бърз и лесен начин за забавление.

Не че имаме нещо против техниката, но има моменти, в които децата трябва да развият своя мироглед и възприятие за света и с друг тип изразни средства.

Да стимулирате творческите им заложби ни най-малко не означава, че трябва да изисквате от тях да рисуват или майсторят нещо по образец. Това е моментът, в който мъниците ще могат сами да се справят с дадена задача, да бъдат отворени и безстрашни към нови идеи, показвайки ги по избран от тях начин.

Така че дайте достатъчно физическо и емоционално пространство на вашия син или дъщеря, а през това време не изпускайте от руля вашата напътстваща роля в този процес.

Изключен режим
Телевизорът е едно от най-привлекателните занимания за децата и в това няма никакво съмнение. За креативността обаче точно този продукт на техническия прогрес никак не е за предпочитане. Затова го изключете още сега с уговорката, че пак ще им го пуснете, но малко по-късно.

Пълен набор
За да заинтригувате малчугана у дома, ще трябва да се снабдите и с различни конструктори, блокчета за рисуване, моливи, пластелин и всички онези пособия, които биха развинтили неговата фантазия. На този етап е важно да покажете на най-малките колко е забавно да разчитат само на собственото си въображение, като не ги съдите, а ги насърчавате, дори творенията им да ви се сторят доста налудничави.

Все пак не очаквате от тях да бъдат безупречни, а да преоткрият различни начини за себеизразяване. Даже и да бъдат разочаровани от първия свой опит, следващият път резултатите ще се по-успешни, с което малко или много занапред ще ги подготвите по-бързо да се отърсват от разочарованията и да продължат нататък в живота си, запасени с положителен заряд.

Постоянна връзка
Помнете, че обменът на идеи не приключва с няколкото минути рисуване или половин час редене на конструктор. Общувайте и провокирайте с интересни и забавни въпроси детето ви, независимо дали вечеряте, возите се в колата или се разхождате в парка. Започнете разговора с въпроси като "Какво ще стане, ако се приберем по друг път към вкъщи?" или пък "Какво ще се случи, ако небето стане зелено?". С подобен тип питания ще подложите малчугана на допълнителна мисловна провокация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти