Болестите спохождат "вкиснатите" хора

Болестите спохождат "вкиснатите" хора
Снимка: Thinkstock

Децата ви постоянно боледуват, вие сте уморени, нямате сили, ставите ви “въртят”, всеки вирус се лепи за вас, нямате настроение. Околните ви упрекват, че сте се вкиснали и трябва да се стегнете. Всъщност те не подозират колко са прави, защото вкисването не е само емоционална категория, а и чисто физиологична. Киселата реакция на тялото е основният виновник за много болести при деца и възрастни.

Едно от нещата, към които тялото е особено чувствително, е алкално-киселинното равновесие на течностите в него. Мерната единица, обозначаваща дали средата е кисела или алкална, е рН (количество на водородните йони). Използва се 14 степенна скала, при която 7 е неутрална реакция. рН е различно при различните течности, за кръвта нормата е от 7.35 до 7.45, за урината от 4.8 до 8.

Прекалената киселинност се нарича ацидоза (рН под долната граница на нормата), а повишената алкалност - алкалоза (рН над горната граница). В домашни условия може да се измери киселинността на урината с рН тест лентички. Всяка промяна на алкално-киселинното равновесие извън границите има тежки последствия, дори смърт. Сериозни отклонения се наблюдават при тежки респираторни, метаболитни и смесени нарушения. С тях не можем да се справим сами, нужно е болнично лечение. Но с храната и начина на живот можем да постигнем оптимално равновесие и да сме здрави.

Основна заплаха в ежедневието е ацидозата, при нея се наблюдават обща отпадналост и умора, отслабена имунна система, образуване на бъбречни камъни, затлъстяване, остеопороза, сърдечно-съдови проблеми и т.н. Причината е, че при това състояние организмът се стреми да възстанови настъпилия дисбаланс, като “изсмуква” за компенсация минерали като калций и магнезий от костите и други органи, като буфери се включват и другите системи, като бъбречната, ендокринната, кръвоносната и проблемите започват.

Единственият начин да не се допуска това е като зареждаме организма си с алкалосъдържащи храни и подобрим циркулацията чрез повече движение.

Храните, богати на калций, калий, магнезий, натрий, са с алкална ориентация, а тези, съдържащи фосфор, сяра и хлор – с киселинна. Трябва да се наблегне на първите, и то още от детска възраст. Това са броколи, всички салати, зеле, спанак, магданоз, целина, тиквички, чесън, карфиол, кълнове, маслини, банан, грейпфрут, домати, лимони (кисели на вкус, но с алкална реакция), сухи плодове, особено стафиди и др. Или накратко, всички плодове и зеленчуци, но с по-малко съдържание на фруктоза.

За съжаление, масовите храни, любими на хората са подкисляващи – месото и млечните продукти, тестените и захарните изделия, кафето, алкохолът. Още по-лошото е, че децата ни масово наблягат на сладкишите, вместо на зеленчуците и резултатът е наличен – имаме вечно боледуващи хлапета.

Не трябва да се забравя и другият важен фактор за повишена киселинност – стресът. Освен с храната, можем "да се вкиснем" и с мисли. Когато често ни завладяват отрицателни мисли и емоции като страх, несигурност, гняв, ревност, злоба и алкалната диета няма да ни помогне. Доброто настроение и удоволствието са най-добрата добавка към правилното хранене. Защото “вкиснатата” душа и здраво тяло са несъвместими.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти