10 съвета за родители: Как да запазим връзката си по време на коронавирус

двойка
Снимка: Istock

Вече месец живеем в нова реалност, която никой от нас не познава. Със сигурност сме пълни с въпроси, на които не знаем отговорите. И в това състояние на напрежение заради неизвестността, се оказахме затворени в домовете си със своите партньори и деца.

Постепенно откриваме, че извънредното време, което прекарваме заедно, може да ни сближи, но може и да изостри отношенията. Затварянето вкъщи ни изправя очи в очи с проблеми, от които по друго време сме имали възможност да избягаме. Това обаче е и възможност да се открием взаимно отново и да продължим напред.

Трябва да сме честни: този период няма да мине бързо. Не е лесно да преглътнем този факт, но е необходимо да го осъзнаем, за да разберем, че си струва да посветим време и усилия, за да изградим отношенията си в семейството по адекватен на ситуацията начин.

Ето десет неща, които могат да помогнат на двойките с деца да се справят:

Време за пренастройване

Животът ни се промени драстично. За да сме адекватни на ситуацията, от нас се изискват различни умения от тези, които сме имали досега, а за една нощ нито можем да разберем кои са, нито да ги усвоим. Така че – търпение. И вие, и партньорът Ви, и децата имате нужда от време, за да се пренастроите. Приемете с разбиране този факт.

Структура

Всички графици, които подреждаха деня ни допреди коронавируса, отидоха в кошчето за боклук. Сега е моментът отново да подредим живота си. Нужен ни е нов ритъм, който позволява на всеки член на семейството да задоволи поне част от нуждите си по отношение на лично пространство, работа или учене, общуване с приятели и близки, движение, хранене, почивка... Заедно с партньора и децата обмислете и договорете всички подробности: В колко часа ставате и си лягате? Кой къде работи или учи? Как водите служебни разговори така, че семейството да не Ви пречи, но и Вие да не ги подлудявате? Кой гледа децата и кога?  В колко часа се храните? Кой пазарува? Как разпускате вечер? Кога и как всеки има 20-ина минути само за себе си? Кой разхожда кучето и кога? Планирайте, пробвайте, препланирайте. Имайте търпение, усилието си струва. Всички се чувстват по-добре, когато знаят какво да очакват.

двойка
Снимка: Istock

Граници

Всички са затворени вкъщи – ами, тясно е, да. Това обаче не означава, че не може всеки да има свое пространство. Пренаредете мебелите, очертайте работни кътове и места за почивка. Изяснете границите в пространството, но и във времето: кога е време за работа, а кога – за семейството. Показвайте на партньора и децата, че са важни за Вас, не оставяйте работата да погълне цялото Ви внимание. Има време за важните мейли, но и време за важните хора вкъщи.

Време за себе си

Всеки има нужда от време за себе си, за да разпусне или просто да се махне от всичко за 20-ина минути. Сега няма барове, мачове, командировки или срещи с приятели, но можете да излезете за кратко навън, да отидете в другата стая или просто да затворите вратата за известно време, за да презаредите. Йога.  Дълбоко дишане. Рисуване. Писане... Открийте своя начин да намирате вътрешна опора. Това не само ще Ви помогне да работите по-добре, но и ще ще се отрази добре на отношенията с партньора и децата Ви.

Обсъдете заедно: Колко време Ви трябва? Къде в графика може да се вмести това време? Не забравяйте, че Вашият партньор също има нужда от такова време. Дори да отказва, изведете децата на разходка или ги ангажирайте с нещо, за да може другият да си почине малко. 

Правилата на борбата

Всички сме напрегнати, така че неизбежно ще има сблъсъци. По-добре да сме подготвени за тях. Не оставяйте нещата да ескалират неконтролируемо. Ако възникне конфликт: бъдете максимално конкретни, когато критикувате някакво поведение, а не критикувайте другия като личност; не се оправдавайте, а приемете, че другият е добронамерен и се вслушайте в думите му; не отхвърляйте и не обезценявайте на другите, а им помогнете да се почувстват чути не се хвърляйте в разгорещени спорове на момента, а планирайте време за сериозно обсъждане.

двойка
Снимка: Istock

Разбиране

Времената са трудни. Всички вкъщи се справяме с повишен стрес. Вероятно партньорът Ви или децата всъщност не се опитват да ви дразнят или да се държат егоистично – сигурно просто са преуморени, изнервени и и трудно се контполират. Проявете разбиране и не критикувайте личността, а посочете поведението, което Ви дразни. Например, вместо да казвате нещо като „ти винаги оставяш аз да разтребвам, какъв егоист си!“, опитайте с  „ще е страхотно, ако си разтребиш след закуска“.  

Малките радости заедно

Това, че сте родители, не означава, че връзката Ви няма нужда от подхранване. Не можете да излезете на романтична вечеря, но можете да си поръчате храна за вкъщи, да направите пикник на двора или на пода на апартамента, да изберете филм, който да гледате заедно... Много от културните институции сега предлагат представления онлайн.  Просто отделете време за малките радости заедно. 

Свързване

Когато бързаме или сме под стрес, често пропускаме да свържем един с друг в същността си. Това ни отчуждава и подронва връзката ни. Затова отделяйте определено време в края на деня, за да разговаряте за случващото се.  Нека всеки да разполага с 10 или 15 минути, за да говори за всичко, което му тежи - работен стрес, проблебни отношенияс други хора, притеснение за здравето на баби и дядовци, състоянието на света... Просто слушйте, не давайте съвети, ако не са поискани. Това е достатъчно, за да намалите стреса и да се почувствате близки. 

двойка
Снимка: Istock

Благодарност

Отделете време, за да споделите неща, за които сте благодарни. „Колкото повече практикувате благодарност, толкова по-малко практикувате страх“, казва психотерапевтът Елиза Кингсфорд. Всеки ден записвайте поне 10 неща, за които сте благодарни, така мозъкът Ви ще се научи да забелязва хубавите неща в живота.

Време за други хора

Общуването с други хора може да ни помогне да променим перспективата. Дори докато сме във физическа изолация, всички можем да намерим начини да се свържем с хора извън дома. Потърсете връзка с приятели или хора, с които имате общо хоби. Говорете често с членовете на семейството, с които не се виждате. Това сваля напреженията вкъщи. Хората са социални същества и трябва да се предпазим от емоционална изолация, независимо от физическата.

И помнете: никой досега не е преживявал такова спиране на света. Никой не знае как да се справи. Затова – правете най-доброто, на което сте способни и това е достатъчно.

Текстът е разработен от Асоциация „Родители“ в контекста на националната кампания „Да Бъдеш Баща“, като материалът е адаптиран от статия във Fatherly.com За седма поредна година кампанията надгражда разговора за добрия пример, пълноценните отношения и ролята на мъжа като баща и приятел на своето дете.

Екипът на националната кампания “Да бъдеш баща” е готов да помогне с много и различни идеи за подобни активности. За повече информация и интересни статии на сайта www.mencare.bg

"Да бъдеш Баща" е част от световната инициатива за бащина грижа MenCare Global, където кампанията представлява България заедно с повече от 45 държави на 5 континента, в които се случват различни инциативи и кампании, които подкрепят с дела идеята таткото да е близо до своите (вечно порастващи) деца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти