Соленки с маслини и извара

Лесни и с малко продукти

3 от общо 4 гласа
75 мин.
Необходими продукти

яйца - 2 бр - 1.33 лв

извара - 200 гр - 2.10 лв

брашно + 20 г за доомесване - 200 гр - 0.38 лв

масло - 80 гр - 2.11 лв

маслини - 25 бр - 2.25 лв

бакпулвер - 1 ч.л.

сол - 1/2 ч.л.

сусам за поръсване

Соленки с маслини винаги звучи твърде солено и това понякога ни отказва от идеята, но не и този път. Солената маслина в комбинация с наситения млечен вкус на изварата в тестото представляват съвършения баланс.

За закуска, за хапване между задачите, просто заради удоволствието от вкусната храна – соленките ни са съвършени и въобще не възнамеряваме да пестим суперлативите. Към чудния им вкус Mate Kitchen добавят и сусамови нотки. Ползвахме черен сусам, но със семената можете да проявите въображение. Бял сусам, маково или ленено семе, счукани слънчогледови или тиквени ядки – всичко мъничко, хрупкаво и с отличителен вкус е добре дошло.

Имайте предвид, че вкусът на вашите соленки с извара и маслини зависи изключително много от вида маслини, които ще ползвате. Това определя и солеността им. Ако изберете зелени, може да очаквате по-кисел и подчертано по-солен вкус. С каламон/каламата ще бъдат много отличителни. Черните маслини са по-сладки. Ако обаче вземете безсолни, соленките ще станат скучни и безлични.

Тези соленки с маслини и извара са особено подходящи за кутията с храна на вашия ученик. За закуска с кисело или прясно мляко са великолепни. Вие също можете да си вземете няколко за работа, за моментите, когато умората е на крачка да ви надвие и трябва спешно да дозаредите батериите.

Хубавото е, че се приготвят лесно и с минимален набор от продукти, уточняват още от Mate Kitchen.

Начин на приготвяне:

1. Разбийте 1 жълтък и 1 цяло яйце с изварата и омекналото масло. Щом сместа стане хомогенна, прибавете бакпулвера и содата.

2. Прибавете брашното на части и бъркайте с дървена бъркалка докато се усвои напълно. Доомесете на ръка.

3. Разделете тестото на 25 равни части и ги оформете като топчета.

4. Сплескайте всяко топче тесто и вътре поставете маслина. Увийте я добре, като съберете всички краища заедно, оформете отново като топче и поставете в тава, покрита с хартия за печене.

5. Подредете всички соленки на разстояние една от друга намажете ги със запазения белтък, поръсете ги със сусам и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар - за 20-25 минути.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа сусам, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти