Солен козунак със сирене

Мек и уханен с магданоз, риган и чубрица

1.3 от общо 27 гласа
200 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно - 1 кг  

брашно за доомесване - 150 гр  

прясно мляко - 500 мл  

яйца - 5 бр  

олио - 50 мл  

свинска мас - 50 гр  

суха мая 14 грама - 2 пакетчета  

захар - 1 с.л. 

сол - 1 ч.л.

оцет - 1 с.л.

За плънката

краве сирене - 350 гр  

олио - 60 мл 

свинска мас - 50 гр  

сух магданоз - 1 ч.л.  

риган - 1 ч.л.  

чубрица - 1 ч.л. 

яйца за намазване - 1 бр 

Ще ви изкушим ли с тази рецепта за солен козунак? Меко и уханно тесто с така желаните много конци, между които надничат парченца сирене, овкусено с магданоз, риган и чубрица. Дори да не ви е любим традиционният сладък козунак, към тази солена версия няма как да останете безразлични. Особено когато е топъл, преди малко излязъл от фурната – няма да имате търпение да поизстине, обещават от Mate Kitchen.

Солен козунак, но козунак, което значи, че изискванията към тестото са също толкова сериозни. Качественото брашно с по-високо съдържание на протеини, повечко яйчица, прясно мляко и нито капка вода и два вида мазнина – олио и свинска мас. Тук можете да направите ваш микс – олио с мас или масло, мас и масло без олио, оставяме вие да прецените. Който и вариант да предпочетете, все ще е добре.

Много важен детайл за нашия/вашия солен козунак е сиренето, отбелязват кулинарите от Mate Kitchen. Често го подценяваме в печивата и подхождаме по-непретенциозно – каквото и да е, само да е по-евтино. Истината е, че за хубава питка със сирене е важно какво сирене ползваме. То трябва да е плътно, мазно, с богат млечен вкус и да не се рони, защото иначе рискувате да се стопи по време на печенето и буквално да се изгуби. Нерядко некачественото сирене е твърде солено, което влошава вкуса на готовата питка. А не искате това. Искате, когато отхапете, да го усетите, да овкуси тестото, да го направи още по-апетитно. С краве сирене неблагополучията са изключени.

Макар името солен козунак да прави директна препратка към Великден, това е една разкошна и богата погача със сирене и подправки, която можете да си приготвите и за всеки друг празник. Даже не е нужно да има повод, за да зарадвате семейството си с нея. Топлата питка е винаги добре дошла на трапезата.

Начин на приготвяне: 

За тестото

1. В купа налейте топлото мляко и към него прибавете маята, захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло да шупне.

2. През това време в купа разбийте яйцата със солта и олиото.

3. Сипете шупналата мая при яйчената смес, разбъркайте и започнете да добавяте брашното на порции.

4. Извадете полученото меко тесто на набрашнен плот и започнете да го месите. От време на време добавяйте свинска мас и месете докато се усвои напълно.

5. След като тестото усвои цялото количество мазнина, го сложете в намазнена купа, поръсете отгоре с брашно, завийте купата с домакинско фолио и оставете на топло докато утрои обема си.

За плънката

1. Докато тестото втасва, натрошете сиренето в купа и го мариновайте с олиото и подправките. Оставете го на стайна температура да поеме ароматите.

2. След като тестото е готово, го извадете, премесете с малко брашно и разделете на 4 равни части.

3. Всяка от тях разтеглете на фитил и разточете на дълга кора с дебелина 1 см и широчина около 6 см. Сложете от маринованото сирене по средата прехлупете краищата и усучете на фитил.

4. Всеки от пулучените фитили намажете със свинска мас.

5. Сплетете козунака, като поставите два от фитилите надлъжно и два напречно, за да се оформи кръст. След това започнете да ги оплитате по часовниковата стрелка през един а другите в обратна посока. Така докато се получи обла форма.

6. Прехвърлете козунака в тава, покрита с хартия за печене, покрийте с памучна кърпа и сложете на топло да втаса за около 40 минути.

7. След като козунакът втаса, намажете отгоре с разбито яйце, поръсете с едра морска сол и печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 45-50 минути или до суха клечка.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти