Селски питки

С аромант на уютния дом на баба

4 от общо 6 гласа
75 мин.
Необходими продукти

суха мая за 500 г брашно - 1 пакетче  

захар - 1/2 ч.л. 

сол - 1 с.л.

олио - 3 с.л.  

бира - 100 мл 

хладка вода - 250 мл

брашно - 500 гр  

Селските питки на баба са рецепта, която е подходяща за всякакви случаи. Може да ги замесите за уютна съботно-неделна закуска и да си ги хапнете с масло, шарена сол, сирене и пресни зеленчуци.

Може да ги забъркате, когато очаквате гости и искате да ги посрещнете с вкусна, домашно приготвена храна, предлагат още от Mate Kitchen. Може да ги поднесете с разядки или пък с вкусна, богата яхния със сос, в която с удоволствие да си потопите къшей.

Когато след празниците ви остане храна, може да направите селските питки на баба и да ги превърнете във вкусни бургери. Така ще дадете нов живот на остатъците от празничната трапеза. Това е вкусен вариант, различен от обичайното претопляне.

Необичайното в рецептата за тези бабини селски питки е, че тестото се замесва не с прясно или кисело мляко, а с бира и вода. Тя не повлиява на вкуса, но пък прави тестото въздушно и леко и допринася за по-доброто втасване. Благодарение на това можете да си ги направите и по време на пости.

Това, което е любимо на специалистите от Mate Kitchen в тези питки, е, че са меки отвътре и хрупкави отвън. Имат съвършената коричка. Това е ефект, който може да постигнете с всичките си подобни печива. Как? Задължително сложете в някой ъгъл на фурната купичка с вода, която да се изпарява, докато питките се пекат. Когато ги извадите, не ги покривайте с нищо, нито ги мокрете с вода. Така ще останат хрупкави отвън и меки отвътре.

Начин на приготвяне:

1. Сложете маята, захарта и няколко лъжици брашно в топлата вода и изчакайте десетина минути да шупне.

2. Пресейте брашното, направете кладенче в средата и в него сложете солта, олиото, втасалата мая и бирата и замесете тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно. Тестото трябва да е мекото колкото меката част на ухото ви.

3. След като го омесите добре, го сложете в подходящ съд и го завийте, за да не изсъхне и да се получи коричка.

4. Когато тестото удвои обема си, покрийте тавата с хартия за печене и от тестото оформете отделни питки. Наредете ги на разстояние една от друга и ги оставете да си починат за 15 минути.

5. През това време включете фурната да се загрее на 150 градуса.

6. С остър нож резнете на кръст всяка питка и ги сложете да се пекат, като усилите фурната на 180 градуса. Печете ги докато се зачервят.

7. Задължително сложете в някой ъгъл на фурната купичка с вода, която да се изпарява, докато вашите питки се пекат. Когато ги извадите, не ги покривайте с нищо, нито ги мокрете с вода. Така ще останат хрупкави отвън и меки отвътре.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти