350 мл соево мляко
140 г фини овесени ядки
140 г брашно
60 г захар
60 мл олио (+ за пържене)
1 консерва нахут (400 г)
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
кленов сироп за сервиране
Начин на приготвяне:
Овесените ядки се запичат на сух тиган и след това се смилат. В купа се смесват брашното, солта, ванилията, смлените ядки и бакпулверът.
Около 60 мл вода от консервата нахут се разбива със захарта. Соевото мляко се разбърква с олиото и настърганата лимонова кора.
Млечната смес се разбърква със сухите съставки до хомогенизиране. Добавя се разбитата със захарта нахутена вода. Разбърква се внимателно.
В намазан с олио тиган от полученото тесто се оформят малки дебели палачинки и се пържат от двете страни до готовност. Сервират се с кленов сироп.
В какво се крие чарът на палачинките
Шоколадови палачинки за закуска