Необходими продукти (за 16 броя):
650 г брашно
10 г суха мая
200 г заквасена сметана
125 мл топла вода
1 яйце + 1 белтък
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 жълтък + 1 чаена лъжичка олио за намазване
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което сипваме заквасената сметана, водата, яйцето + белтъка, солта и захарта. По ръба на брашното насипваме маята.
Замесваме меко, нелепнещо тесто и го поставяме в купа. Покриваме го с кърпа или фолио и го оставяме да втаса, докато удвои обема си. Получава се чудесно, еластично и с много мехурчета тесто.
Разделяме го на 4 части, всяка част - на по още 4, за да получим 16 къса тесто. Изтегляме от всеки от тях фитил, леко го сплескваме с пръсти, за да получим лента с дължина 20 см и ширина 2 см.
Отрязваме малко от едното крайче, оформяме го на топче и увиваме тестената лента около него, за да стане розичка.
Подреждаме всички питки в тава върху пекарска хартия и оставяме да втасат още веднъж.
Преди печене - намазваме отгоре им помощта на четка разбития с олиото жълтък.
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато питките приятно се зачервят (около 35 минути).
Изваждаме ги от фурната, напръскваме ги с вода и ги покриваме с кърпа, за да омекнат.
Питки със сметана
За летящ старт на деня
16271