250 г брашно
450 мл прясно мляко (на стайна температура)
1/4 кубче жива мая (7 г)
1 с.л. захар
1-2 щипки сол
2 жълтъка
краве масло за намазване на тигана
За сервиране:
счукани орехи
краве сирене
мед
сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
1. Разтворете захарта и маята в 100 мл от млякото. Поръсете с брашно и оставете да шупне.
2. В купа смесете брашното и солта и направете кладенче.
3. Изсипете шупналата мая и останалото мляко, разбъркайте. Добавете жълтъците и разбъркайте до хомогенна смес. Оставете я да втаса за 30 минути, покрита с кърпа.
4. Изпържете малки катми в тиган с дебело дъно, намазан с масло.
5. Сервирайте със сирене, мед, сладко и орехи.