червена леща - 500 гр - 3.49 лв
зехтин - 100 мл - 1.10 лв
бакпулвер от по 7 грама - 2 пакетчета - 0.42 лв
сол на вкус
Хляб от червена леща?!? С много въпросителни и с много удивителни го произнасяте, нали! Този експеримент се оказа повече от приятна изненада дори за нас. Чуден вкус – мек, ядков, сладникав. Приготвя се лесно и нищо не се изхвърля. Нужно е само малко търпение докато лещата набъбне.
Този хляб от леща има място на всяка трапеза, особено ако търсите по-здравословни алтернативи или избягвате глутена. Но дори и да няма някакви ограничаващи обстоятелства, пак си струва да го приготвите просто защото е великолепен. Изключително питателен – в лещата има голямо количество протеини, но и универсален. Подходящ е за тостове, за сандвичи, да го хапнете с хумус или друга разядка, за филийка с авокадо и домати или дори с домашно сладко. Ароматът, който се носи из кухнята, докато се пече, е просто неустоим – топъл, уютен, примамващ.
Като казваме, че нищо не се изхвърля, когато правите хляб от червена леща, имаме предвид наистина нищо. Лещата се накисва за една нощ в студена вода и на следващия ден с пасира до гладкост със зехтин, бакпулвер и сол. Няма нужда от скъпи съставки. Рецепта е покана към по-съзнателно готвене – без излишества, с уважение към продуктите и към тялото ни.
С един пакет леща от 500 г се получава хляб, който ще нахрани цялото семейство. Не забравяйте, че една филийка от този е доста по-засищаща от филийка обикновен хляб. Ще искате да си хапнете още, но няма да можете, защото ще се чувствате сити.
Обикновените съставки често ни изненадват със запомнящ се вкус. Изненадайте се!
Добър апетит!
- Накиснете лещата за 1 нощ в студена вода.
- На следващия ден я изплакнете старателно и отцедете много добре.
- Вече отцедената леща изсипете в каната на блендера, добавете зехтина, бакпулвера и солта. Блендирайте до гъста, еднородна смес.
- Изсипете сместа в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, и печете на 180 градуса за 55-60 минути.