Зеленчуков бургер

Апетитна идея за вкусен сандвич без месо

1 от общо 6 гласа
90 мин.
Необходими продукти

за тестото:
250 г брашно (+ за поръсване)
1 ч. л. сол
1/2 с. л. суха мая
80 мл топло мляко
1 с. л. захар
2 яйца
1 с. л. зехтин
сусам за поръсване
за бургера:
400 г нахут (от консерва)
100 г краве сирене
2 тиквички
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. л. кимион
30 г пресен джинджифил
1 яйце
4 с. л. брашно
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкуc
за соса:
200 г кисело мляко
1/2 връзка копър
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин
сол на вкус
за гарниране:
2 домата
4 листа зелена салата

Да се храним по правилата на вегетарианството не е никак лесна задача, но има творчески и вкусни начини да задоволим непоколебимия си глад за месо и да набавим на тялото си протеина, от който се нуждае, без всъщност да ядем месо.

Начин на приготвяне:

Тестото се приготвя като брашното се смесва със солта.

Маята се разтваря в топлото мляко със захарта и щипка брашно.

Оставя се да шупне и след това се налива към брашното.

Прибавят се едно яйце и зехтинът.

Замесва се меко тесто, оставя се да втаса.

След това тестото се разделя на 4 топки, които се оформят като питки, слагат се в тава с хартия за печене на дъното и се оставят да починат 30 минути.

След това питките леко се сплескват, намазват се с разбито яйце, поръсват се със сусам и се пекат около 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят в гевгир, за да се отцедят добре.

Отцеденият нахут се смила в блендер, заедно с нарязаните наедро лук и чесън, накълцания магданоз, настъргания джинджифил, кимиона и зехтина.

Прибавят се тиквичките, яйцето, сол и черен пипер на вкус, брашното и натрошеното сирене.

От сместа с помощта на ринг се оформят бургери, мажат се със зехтин и се пекат 25 минути в загрята на 190 градуса фурна.

Сосът се приготвя като киселото мляко се смесва със зехтина, стрития на паста чесън и накълцания копър. Посолява се и се разбърква. 

Питките се режат надве и по желание се запичат на грил тиган, за да станат хрупкави.

Долната част се маже със сос. 

Слага се бургер, листа зелена салата и шайба домат и се покрива с горната част на питката.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти