леща - 300 гр
лук - 1 глава
моркови - 2 бр.
чушки - 1 бр.
домати или 3 с.л. доматено пюре - 1 бр.
чесън - 4 скилидки
червен пипер - 1 ч.л.
олио - 50 мл
брашно - 1 супена лъжица
чубрица на вкус
сол на вкус
Има студени моменти, в които нищо не изглежда толкова примамливо, колкото да обхванеш с ръце купичка топла супа от леща. Гъста и добре подправена с чесън и чубрица. Простичка и вкусна, с нея топлиш и ръцете, и корема.
В тази рецепта за супа от леща на Mate Kitchen няма запръжка - всичко е варено. Другото хубаво е, че става бързо. Лещата не иска много варене, след час вече ще бъде сервирана. Не се изкушавайте обаче да я готвите на силен огън. Люспите ще се отделят и ще излязат на повърхността на супата, а зърната ще останат твърди. Няма нужда - лещата така или иначе увира лесно, за около половин час.
Същото правило за температурата важи и за боба. Давайте на продуктите колкото време им е необходимо, за да се сготвят добре. Ако не разполагате с достатъчно време да приготвите дадено ястие, просто не се захващайте с него, препоръчват от Mate Kitchen. Оставете го за друг момент, когато не бързате. Вместо това си спретнете нещо по-простичко като омлет например.
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте лещата и я сложете да заври в 1 л вода.
2. Прибавете лука, морковите и чушката, нарязани на ситно. Налейте и олиото.
3. Варете около 30 минути на тих огън. Ако готвите лещата на висока степен, люспите ще се отделят от зрънцата.
4. Когато лещата се посвари, подправете със сол, червен пипер и чубрица. Добавете нарязания на кубчета или настърган домат, чубрицата, солта, червения пипер и чесъна, нарязан на колелца. Разбъркайте добре и оставете да се вари още десетина минути.
5. През това време размийте брашното в малко вода до гладка кашичка с гъстотата на боза. Сгъстете с нея супата от леща, оставете да поври още няколко минути и поднесете.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.