Пълнени патладжани

Пълнени патладжани

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

патладжани - 2 бр - 1.19 лв

лук - 1 глава - 0.15 лв

домати - 3 бр - 1.14 лв

кашкавал - 200 гр - 4.50 лв

олио - 50 мл - 0.21 лв

моркови - 1 бр - 0.13 лв

галета - 50 гр - 0.16 лв

магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Тези пълнени патладжани със сигурност ще ви станат любима. Ястието е по-леко от традиционната имамбаялдъ, защото патладжаните се пълнят сурови, за разлика в имамбаялдъ, където се запържват предварително. Това обаче в никакъв случай не отнема от вкуса, напротив. Ако обичате този зеленчук на лятото и ранната есен, ще оцените този вариант за неговото приготвяне.

Рецептата е още едно доказателство, че вегетарианската храна е вкусна и гали небцето. Ако извадите кашкавала от нея, може да си я правите и ако спазвате режим на изцяло растително хранене. Отгоре просто поръсете готовите пълнени патладжани с галета за хрупкавост. Другият вариант е да добавите веган кашкавал, който е на изцяло растителна основа. Вкусни решения винаги се намират, стига да има желание.

В списъка с продукти не сме посочили люта чушка, но ако си падате по пикантното, може да добавите нарязана на ситно. Само я почистете от семките, за да не станат твърде изгарящи вашите пълнени патладжани. По желание може да увеличите и количеството на доматите за допълнителен вкус и сочност на плънката. Знаете, че патладжаните и доматите са добри приятели, така че няма как да развалите рецептата.

Единствената правилна подправка за това зеленчуково ястие е пресният магданоз. Нищо друго не му е необходимо. Препоръката ни е да не експериментирате с подправките, за да не го развалите.

Може да поднесете пълнените патладжани топли, но когато изстинат са подчертано по-вкусни, така че проявете малко търпение. Добра идея е да ги приготвите на обяд и да ги поднесете за вечеря. По желание може да приготвите млечен сос.

  1.  Разрежете патладжаните на две по дължина и издълбайте вътрешността. Посолете и ги оставете да се отцедят.
  2.  Задушете нарязания на ситно лук заедно с вътрешността на патладжана и моркова за 10 минути. Прибавете нарязаните на кубчета домати и задушавайте още 5 минути, като разбърквате от време на време. Посолете, поръсете с черен пипер и ситно нарязания магданоз.
  3.  Напълнете издълбаните патладжани със сместа и ги подредете в тава. Налейте един пръст вода, покрийте с фолио и печете 30 минути на 180 градуса.
  4.  Извадете тавата от фурната, махнете фолиото, поръсете всеки патладжан с настърган кашкавал и галета и запечете още 10 минути само отгоре.
  5.  Може да поднесете вкусните пълнени патладжани и топли, и студени.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти