Гратен от сладки картофи

Идея за обяд

1 от общо 2 гласа
Необходими продукти

2 големи глави бял лук

2 с.л. зехтин

10 г масло

4 сладки картофа

250 мл пълномаслена течна сметана

1 стрък розмарин

1 скилидка чесън

щипка кайенски пипер

щипка индийско орехче

сол и черен пипер

2 пълни шепи прясно настърган пармезан

див лук

Начин на приготвяне:

За карамелизирания лук обелете и нарежете главите лук на полумесеци. Сложете маслото и зехтина в дълбок съд, на умерен огън,  и добавете лука. Поръсете със сол. Щом лукът започне да цвърчи, намалете силата на огъня и захлупете съда. Гответе 40 минути на тих огън, до омекване, като периодично разбърквате.

В дълбок тиган сипете сметаната и в нея пуснете стръка розмарин и обелените скилидки чесън. Добавете и подправките - кайенски пипер и индийско орехче. Щом сметаната заври, намалете силата на огъня и оставете да се редуцира до 1/3. Извадете стръка розмарин и скилидките чесън.

Обелете сладките картофи и ги нарежете на кръгчета с дебелина 1 мм, с помощта на ренде мандолина или кухненски робот.

На дъното на тавичка с незалепващо покритие сипете малко от карамелизирания лук и го разстелете. Подредете един слой от кръгчета сладки картофи, като ги редите отвън навътре, застъпвайки ги. Върху картофите нанесете съвсем тънък слой от сметаната. Поръсете с пармезан, пак тънък слой. Подредете нов ред сладки картофи, върху него оформете слой от карамелизиран лук, след това сметана и накрая пармезан. Продължете да редите докато продуктите свършат, като последните два слоя са от сметана и пармезан.

Поставете лист хартия за печене върху тавичката и притиснете надолу. Поставете върху котлона за 2-3 минути. След това пъхнете гратена в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете 40 минути с хартията за печене. Отстранете хартията и печете още 20 минути. Оставете гратена да се охлади за 10 минути. След това поставете голяма чиния върху тавата и обърнетегратена в нея. Поръсете със ситно нарязан див лук.

Прочетете още:

Пикантни пресни картофки с доматчета

Вкусна гозба с пресни картофи, крема сирене и рибен привкус

Пресни картофи на фурна с пресен лапад

Пържени пролетни картофи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти