1 патладжан
4 малки тиквички
3 червени чушки
4 с. л. зехтин
1 глава червен лук
1 малка глава резене
4 домата
3 с. л. каперси
100 г зелени маслини
50 мл червен винен оцет
2 с. л. захар
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Хладилникът ви е пълен с добре узрели летни зеленчуци, но вече се чудите какво да приготвите с тях - изпробвайте тази италианска рецепта и скоро ще ви стане любима.
Начин на приготвяне:
Патладжанът се обелва и се нарязва на кубчета. Посолява се и се оставя да престои 20 минути, за да се отцеди горчивият му сок.
След това се измива, подсушава се, залива се с 2 с. л. зехтин и се пече 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Чушките се разполовяват и се почистват от семките. Тиквичките се режат на кубчета, заливат се с 1 с. л. зехтин и заедно с чушките се пекат 30 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Изпечените чушки се обелват и се нарязват на не много едри парчета.
Лукът и резенето се наситняват и се запържват в останалия зехтин, докато омекнат.
Добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, чушките, патладжанът, тиквичките, зелените маслини, каперсите, оцетът и захарта.
Ястието се кипва и се готви на слаб огън 20–30 минути. Овкусява се със сол и черен пипер и се поръсва с наситнения магданоз.
Прочетете още по темата:
- Как да приготвим сирене в пергамент
- Пет рецепти с картофи
- Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
- Как да приготвим вкусна шкембе чорба
- Картофи със сирене на фурна