Три изпитани рецепти с агнешко

Идеални за Великден

Три изпитани рецепти с агнешко
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа

Агнешко фрикасе
Време за приготвяне: 50 минути

Необходими продукти за 4 порции:
1 кг агнешко месо
1/2 ч. ч. зехтин
1 маруля
4 връзки зелен лук
2 стръка пресен копър
3 стръка магданоз
2 яйца
1/2 ч. ч. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Месото се нарязва на порции, запържва се в сгорещения зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Наливат се 3 ч. ч. вода, похлупва се и се оставя да ври, докато омекне.

2. Марулята и лукът се почистват и се нарязват на едри парчета.

Прибавят се към месото заедно с наситнените копър и магданоз и се оставя малко да поври.

3. Яйцата се разбиват заедно с лимоновия сок и се разреждат със сос от тенджерата.

Изсипват се при месото и тенджерата се разклаща добре, за да се смеси със соса.

Агнешки котлети върху канапе от спанак
Време за приготвяне: 20 минути + 30 минути за мариноване на месото

Необходими продукти за 4 порции:
24 котлета

за маринатата:
1 лимон
1 к. ч. зехтин
5–6 стръка джоджен (1 ч. л. сушен)
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян кимион
черен пипер на вкус

за канапето:
1 кг спанак
1 зелена чушка
2 стръка пресен лук
200 г краве сирене
250 г изцедено кисело мляко
100 г смлени орехови ядки
сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. В купата се смесват сокът от изцедения лимон, зехтинът, накълцаните листа джоджен, солта, кимионът и черен пипер и се разбърква до хомогенизиране.

2. Котлетите се подреждат в тава, заливат се с маринатата и се оставят да престоят поне 30 минути. След това се пекат по около 4–5 минути от всяка страна на барбекю, електрическа скара или грил тиган.

3. Почистеният и измит спанак се потапя в кипнала подсолена вода за минута, охлажда се със студена и след като се отцеди, се накълцва на много ситно.

4. Почистената от семето чушка и лукът се нарязват на ситни парченца и се прибавят към спанака.

5. Настъргва се сиренето, разбърква се с ореховите ядки и киселото мляко и се слага при зеленчуците. Канапето се омесва много добре, оформя се в центъра на чинията и върху него се подреждат току-що изпечените котлетчета.

Агнешки котлет с тиквички и пресни картофи, овкусени с див чесън
Време за приготвяне:30 минути

Необходими продукти за 4 порции:
4 агнешки котлета (1 кг)
400 г тиквички
300 г пресни картофи
80 г черни маслини
2 връзки пресен лук
1 връзка див чесън
1 ч. л. мащерка
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
зехтин за сотиране на зеленчуците

Начин на приготвяне:

1. Котлетите се овкусяват със сол и пипер и се овалват в мащерката. Запържват се хубаво от всички страни в тиган със зехтина и се пекат във фурна при температура 180 градуса около 7–8 минути в зависимост от дебелината им, така че месото да остане леко розово.

2. Предварително обелените и сварени картофи и тиквичките се режат на кубчета, маслините и лукът се режат наситно. Доматът се обелва, реже се на парчета и се добавя към останалите зеленчуци. Всичко се слага в тиган и се сотира. Овкусява се със сол и черен пипер и накрая се добавя накълцаният див чесън.

3. Сервира се, като в чиния се оформя канапе от зеленчуците и отгоре се слага котлетът.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти