Техника за гуакамоле

Техника за гуакамоле

Техника за гуакамоле
Снимка: Списание "Меню"
0 от общо 0 гласа

Авокадото (Persea americana MILL.) е от рода на лавровите растения. Достига 15 м височина, а родината му е Южно Мексико. Още ацтеките са го култивирали, а днес се отглежда почти във всички тропически страни, както и в ЮАР, Израел и Калифорния.

Наименованието авокадо произлиза от думата ahuacatl, която на езика на ацтеките има няколко значения, между които и тестиси. При пристигането си в Мексико испанците преиначават думата на aguacate, а след това на avocado, което пък значи адвокат.

За пръв път авокадото се споменава в испански писмени източници през 1519 г. А гуакамоле произлиза от думата ahuacamolli.

С този израз ацтеките са наричали супата или соса от авокадо.

Необходими продукти за 8 порции

3 зрели авокадо
2 малки домата
1 глава дребен лук, нарязан много на ситно или настърган
1 скилидка чесън, пресован
1 червена люта чушка, нарязана на ситно, без семките
2 с. л. кориандър или магданоз, нарязан на ситно
2 с. л. лимонов сок
2 пакета по 200 г тортиля чипс
сол на вкус

Начин на приготвяне

1. Авокадото се обелва и грубо се намачква с вилица.

2. Доматите се обелват, отстраняват им се семките и се нарязват на ситни кубчета.

3. Разбъркват се с вилица авокадото, доматите, лукът, чесънът, чушката, магданозът, подправя се с лимоновия сок и сол на вкус. Готовото гуакамоле се сервира в купа с чипса.

Как да познаем кое авокадо е узряло:

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти