4–6 кори на сач
350 г чери домати
800 г кисело мляко
200 г маслини „Каламата“ (без костилки)
200 г зелени маслини (без костилки)
100 мл студено пресован зехтин
2 скилидки чесън
4 стръка пресен лук
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се овкусява със сол и се отцежда в тензух за около 24 часа. След това се смесва със стрития на паста чесън.
Доматите се запържват в 20 мл от зехтина и се овкусяват със сол и черен пипер. Маслините се режат на две през средата.
Корите се мажат със зехтин и се редят една върху друга в тава, застлана с хартия за пече.
Отгоре се разпределя отцеденото мляко. Върху него се поръсват маслините, доматите и нарязаният пресен лук.
Полива се с останалия зехтин и се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се леко и се сервира.
Прочетете още:
Хански гювеч
Гръцки гювеч
Постен гювеч
История и мистика на гювеча