1 кг черни миди (почистени)
60 г салата фелд
2 кочана млечна царевица
1 глава червен лук
1 червена чушка
1 лайм
1/4 връзка пресен кориандър
2 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
80 мл студено пресован зехтин
1/4 ч. л. лют пушен червен пипер
сол на вкус
Няма как да прекараме цялото лято на море, но винаги можем да се пренесем там с няколко хапки от тази пъстра морска салата.
Половината от магданоза се реже на едро, заедно със стеблата. Скилидките чесън се смачкват и се пускат в 30 мл сгорещен зехтин. Добавят се мидите и нарязаният магданоз и се похлупва.
Мидите се готвят 3–4 минути под капак. Изваждат се, охлаждат се и се почистват от черупките. Царевицата се намазва със зехтин и се пече на грил тиган, от всички страни, до готовност. Охлажда се и зърната се отделят с нож.
Лукът и чушката се нарязват на кубчета. Листата на останалия магданоз и на кориандъра се наситняват.
Настърганата кора и сокът на лайма се разбъркват с останалия зехтин, пушения пипер и сол на вкус.
В купа се разбъркват мидените ядки, чушката, лукът, царевицата и пресните билки. Овкусяват се с дресинга.
Прибавя се салатата фелд и се разбърква. Салатата се сервира, добре охладена.
Прочетете още:
- Какво би било лятото без черните миди!
- Съвети за пазаруване на морски дарове
- Пиратска салата от миди
- Миди с бира и девисил
- Панирани миди "Дяволски нокът"