Постни лучени сарми

Толкова са вкусни, че дори почитателите на месо няма да усетят липсата му

Постни лучени сарми
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

8 големи глави лук
250 г едри печурки
20 г сушени манатарки
2 скилидки чесън
100 мл бяло вино
1 стрък розмарин
150 г хляб (5 филийки)
2 с.л. доматен концентрат
8 с. л. зехтин
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Лукът се почиства, отрязват се капачета и се цепва вертикално, така че само най-външните слоеве да са прорязани.

Лукът се вари около 10 минути, докато леко омекне в сърцевината. След това се охлажда, външните пластове се махат и се запазват, а вътрешността се нарязва на кубчета.

Хлябът, заедно с корите, се смила в блендер. След това се запържва в 2 с. л. от зехтина на умерен огън, докато трохите станат златисти.

Манатарките се накисват в гореща вода и се оставят да набъбнат.

Печурките се обелват, шапките и пънчетата им се режат на кубчета, розмаринът и чесънът се наситняват. 

В останалия зехтин първо се запържват сърцевината на лука и чесънът, а след това се прибавят печурките и розмаринът. Когато гъбите започват да омекват, се слагат отцедените и наситнени манатарки (водата се запазва). 

Сипва се доматеният концентрат и щом и той се запържи леко, се налива виното, накрая се подправя със сол и черен пипер на вкус. Накрая гъбената смес се събира с трохите.

Отделените външни слоеве на лука се пълнят със сместа и се подреждат в тава с отвора надолу. Останалата плънка се разпределя отгоре, налива се водата от манатарките, полива се със зехтин и се посолява. 

Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути. След това фолиото се отстранява и лукът се допича за още 15 минути на 220 градуса.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти