600 г пилешки пържоли от бут (без кожа)
500 г паста „Орзо“
200 г маслини „Каламата“
200 г краве сирене
50 мл зехтин
3 скилидки чесън
2 зелени чушки
1 връзка пресен риган
2 с. л. балсамов оцет
1 с. л. пушен пипер
за доматите:
400 г чери домати
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 ч. л. сухо чили
сол на вкус
Днес ви предлагаме да приготвите един от кулинарните специалитети на домашната гръцката кухня.
Начин на приготвяне:
Зехтинът за доматите се сипва в малка касерола и се загрява около 5 минути на слаб огън, заедно с нарязания на филийки чесън и чилито. След това се охлажда.
Доматите се разполовяват и се овкусяват с малко от пикантния зехтин и сол.
Пилешкото се нарязва на кубчета и се запържва много добре в 30 мл зехтин, заедно с наситнения чесън. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Налива се балсамовият оцет и се овкусява с наситнения риган и пушения пипер. Разбърква се и всичко се изважда от съда.
В същия съд се налива останалият зехтин и се запържват чушките, нарязани на жулиен.
Добавя се пастата и се наливат около 900 мл вода. Готви се, докато течността се абсорбира. От време на време се разбърква.
Месото се връща обратно в съда, добавят се маслините и се разбърква.
Други рецепти:
- Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
- Картофени палачинки с пилешко месо
- Пилешко с четири сирена
- Лека салата с пилешко месо
- Апетитни маринати за пилешко месо
- Как да сготвим най-вкусното пилешко
Сервира се с доматите и с натрошеното сирене.