800 г горни пилешки бутчета
200 г сурово пушен бекон
150 г леща
400 мл пилешки бульон
250 мл бяло вино
3 скилидки чесън
2 моркова
1 глава лук
6 клонки мащерка
1–2 дафинови листа
2 с. л. заквасена сметана
1 с. л. горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешкото се поръсва със сол и черен пипер и се готви до златисто в загрят съд, изважда се от съда.
На негово място в отделилата се мазнина се запържват – лук, моркови и чесън, нарязани на дребни кубчета, а когато поомекнат се слагат и нарязаният на ивички бекон.
Наливат се виното и бульонът, и ако е нужно – малко вода, около 200 мл.
Следват горчицата, дафиновият лист и клонките мащерка. Връщат се бутчетата, сипва се лещата и се готви 30–40 минути на слаб огън, под капак. Овкусява се със сол и черен пипер.
Пилешкото се изважда от съда, а лещата се смесва със сметаната. Пилето се поднася върху канапе от леща.
Други рецепти:
Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко