3 средно големи патладжана
1 червена чушка
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
150 г краве сирене
2 яйца
50 г галета
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
зехтин за заливане
олио за пържене
За соса:
150 г заквасена сметана
150 г майонеза
100 мл прясно мляко
1/2 връзка магданоз
1/4 връзка див лук
1 стрък мащерка
1/2 лимон
1 щипка чесън на гранули
сол и черен пипер на вкус
Готвенето с патладжан не е съвсем лесна работа, понякога горчивата нотка остава, а друг път се оказва прекалено мазен...Това е причина доста домакини напълно да зачеркнат този зеленчук от списъкът си за пазар.
Днес обаче сме ви подбрали 1 страхотна рецепта, с която уверено да готвите дори с патладжани.
Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните и ги нарежете на дебели шайби. Осолете ги и ги оставете да престоят 20 минути, за да се отдели горчивата вода. Измийте ги, подсушете ги и ги подредете в тава, заедно с чушката. Залейте със зехтин и печете на 180 градуса до златисто - около 30 минути.
Охладете патладжаните и ги нарежете на кубчета. Чушката обелете и нарежете на малки кубчета.
Накълцайте на ситно лука, магданоза и чесъна.
В купа разбъркайте патладжаните, чушката, лука, магданоза и чесъна. Натрошете сиренето, прибавете яйцата и галетата. Разбъркайте, овкусете със сол и пипер и оставете в хладилник за 15 минути.
От сместа оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно. Пържете в тиган с малко олио на умерен огън от двете страни до златисто.
За соса:
Разбъркайте сметаната с майонезата и млякото. Подправете с чесъна, сол и пипер на вкус. Прибавете сока от лимон, нарязаните на ситно магданоз, див лук и мащерка и пак разбъркайте.
Поднесете кюфтетата със соса 🧆.
Съвет:
Най-добре е сосът да се приготви предварително и да се охлади добре, за да се поднесе студен към топлите кюфтенца.
Още рецепти:
- Пълнен патладжан с кускус
- Салата от домати и патладжани с тапенада
- Засищащ сандвич с печен патладжан
- Патладжани в доматен подлучен сос