500 г сирене „Рикота“
140 г брашно
60 г сирене „Грана падано“ (+ за поръсване)
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 кг домати сорт „Рома“ (белени)
2 скилидки чесън
1–2 сухи люти чушлета
1 стрък босилек
50 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Чесънът се накълцва и се запържва в зехтина. Прибавят се стритите люти чушлета, сипват се доматите, посоляват се и се готвят под капак за около 30 минути. Овкусява се с наситнен босилек.
Рикотата се разбърква с настърганото сирене „Грана падано“, яйцето, сол и черен пипер на вкус, така че да се получи еднородна смес.
Сипва се брашното и продължава да се разбърква – трябва да се получи мека, не твърде лепкава смес. Ако е твърде лепкава, се добавя още малко брашно.
В тенджера се налива вода, посолява се и се оставя да заври. След това силата на огъня се намалява, за да не кипи водата. С две лъжици се гребва от сместа със сирена и се пуска във водата. Оформените малфати се варят за около 5 –6 минути.
Вадят се с решетъчна лъжица и се сервират върху доматения сос, поръсени с настъргано сирене „Грана падано“, капки зехтин и листенца босилек.