1 кисела зелка
200 мл зелев сок
60 мл олио
1 кг свински врат (без кост)
100 г сланина
150 г глава целина
2 стръка праз
1 голям морков
1 скилидка чесън
1/2 ч. л. лют пушен пипер
1/2 ч. л. копърово семе
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се реже на големи правоъгълни парчета, които се овкусяват със сол и черен пипер, поливат се с половината от олиото и се запържват в загрят тиган, до златисто, от всички страни.
Празът, морковът, чесънът и целината се режат на ситно. Пържат се в останалото олио, докато омекнат.
Отстраняват се от котлона и се овкусяват с копърово семе и пушен червен пипер.
Върху зелевите листа се слага от зеленчуците, парче месо, резен сланина и се завиват сарми.
Подреждат се в гювеч, заливат се със зелев сок и 200 мл вода, слага се лист намокрена пергаментова хартия.
Похлупва се и сармите се готвят около 2 часа във фурна на 160 градуса.
Прочетете още:
Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути