Как се прави: Имамбаялдъ

Как се прави: Имамбаялдъ

Как се прави: Имамбаялдъ
Снимка: Бон Апети
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти за 4 порции:

5 патладжана
5 глави лук
5 зелени чушки
5 домата
3 скилидки чесън
50–60 г зехтин
500 мл олио за пържене
1 връзка магданоз
захар за поръсване
лимонов сок за поливане
сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Отстранява се зелената кора при дръжките на патла­джаните. Обелват се и се прави разрез надлъжно през средата. Посоляват се, накисват се във вода и се оставят да престоят 10 минути.

2. Лукът се нарязва наедро, а чушките, обелените дома­ти и чесънът – надребно.

3. Зехтинът се загрява в дълбока тенджера и се запърж­ват чесънът и лукът. Добавят се чушките и доматите, заду­шават се 1–2 минути и се поръсват със сол. Налива се 1 ч. ч. вода и се задушава под капак 20–25 минути. След това водата се прецежда, зеленчуците се поръсват с накълца­ния магданоз и се разбъркват добре.

4. В друга тенджера, в която е загрято олиото, се пържат патладжаните до златисто. Изваждат се върху сал­фетка, за да попие мазнината. След това се нареждат в подходяща правоъгълна тава. Разрезите се разтварят и вътре се поръсват със сол и захар, поливат се с лимонов сок и се пълнят със зеленчуците.

5. Патладжаните се заливат с изцедения зеленчуков сос и се пекат 20–25 минути на температура 180 граду­са. Ястието се сервира добре охладено.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Голи сарми

Шкембе чорба

Домашни кренвирши

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти