Как се прави: Хумус

Класическа рецепта

Как се прави: Хумус
Снимка: netinfo
3.6 от общо 5 гласа

Въпреки че хумусът е широко достъпен и може да се намери в почти всеки магазин, приготвянето му е толкова лесно и приятно, че няма смисъл да се задоволявате с готовата пакетирана храна.

Рецептата за хумус може да бъде адаптирана спрямо вкуса на всеки, като добавите маслини, чушки, патладжан и т.н. Основните продукти за приготвяне на хумус са:

Необходими продукти:

400 г нахут (може да използвате консерва)
1-2 скилидки чесън
2 с.л. (30 мл.) зехтин
1 с.л. (15 мл.) сусамов тахан
3 с.л. (45 мл.)  сок от лимон
1 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус

В тази рецепта за хумус има добавени и:

2 с.л. пресен магданоз и няколко листа пресен босилек 
щипка чили на прах (за любителите на по-пикантното)

Начин на приготвяне:

С помощта на гевгир или цедка отцедете течността от консервата с нахут, като обаче не я изхвърляйте, а я запазете за по-късно. Нарежете чесъна на ситно.

Поставете в нахута, чесъна, зехтина, сусамовия тахан, лимоновия сок в кухненски робот (или алтернативен уред) и пюрирайте до получаване на гладка консистенция. Добавете част или цялата течност, запазената от консервата с нахут.

Овкусете с кимиона, солта, черния пипер и добавете по желание щипка чили, магданоз и босилек. Разбъркайте до хубавото омесване на съставките.

Опитвайте на вкус и ако е необходимо добавете още лимонов сок, сол или кимион.

Може да сервирате хумуса върху филийка хляб, в салата, като дип за зеленчуци или като гарнитура към ястие от зеленчуци.

Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!

Още рецепти:

Още една рецепта за хумус

3 + 1 от най-добрите рецепти за хумус

Хумус с авокадо

С какво е полезен сусамовият тахан?

Апетитен хумус

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти