6 големи картофа
100 г морска сол
300 мл пълномаслена течна сметана
300 г масло
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете картофите. Сипете морската сол на един слой в тава. Подредете картофите отгоре. Надупчете ги с помощта на нож, на няколко места.
2. Печете картофите в предварително загрята фурна на 200 градуса 60 минути.
3. Разрежете печените картофи на половинки и издълбайте вътрешността им. С помощта на преса за картофи смачкайте вътрешността в купа.
4. Загрейте сметаната. Нарежете студеното масло на кубчета.
5. Добавете топлата сметана малко по малко към картофите, като разбърквате непрекъснато. След това добавете кубчетата масло на порции, като разбърквате много енергично през цялото време. Накрая добавете сол и разбъркайте. Трябва да получите идеално гладко и пухкаво картофено пюре.