Яхния с морски дарове

С полъх от морето

1 от общо 4 гласа
150 мин.
Необходими продукти

1 лаврак (400–600 г)
400 г черни миди
400 г бели миди (вонгуле)
400 г скариди (16–20)
400 г калмари
3 консерви домати на кубчета (по 400 г)
5 скилидки чесън
2 стръка стеблена целина
2 моркова
1 зелена чушка
1 глава лук
500 мл рибен бульон
300 мл бяло вино
100 мл зехтин
50 г краве масло
2 стръка пресен девесил (+ за сервиране)
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1/2 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. кайенски пипер
сол и черен пипер на вкус
брашно за поръсване
1 хляб с квас

Начин на приготвяне:

Лукът, морковите, целината и чесънът се обелват, чушката се почиства. Всички зеленчуци се нарязват на кубчета и се запържват в маслото и половината от зехтина. 

Добавят се доматите, бульонът и 200–300 мл вода. Овкусява се с дафиновите листа, накълцаните пресен девесил и мащерка, сол, черен пипер, ригана и кайенския пипер. Готви се на слаб огън, докато се сгъсти, поне час. 

Лавракът се филетира и се почиства от кожата. Реже се на големи кубчета. Скаридите се почистват, но главите се запазват. 

Калмарите се почистват и се режат на шайби. Скаридите, калмарите и лавракът се овалват в брашно и последователно се запържват в останалия загрят зехтин. Изваждат се. 

Съдът се деглазира с виното и след 1–2 минути течността се налива в тенджерата. Мидите се измиват, почистват се много добре и се сипват в тенджерата. Готвят се около 2 минути. 

Добавят се скаридите, калмарите и рибата. Разбърква се и след около минута се дърпа от огъня. Сервира се с наситнен девесил и хубав хляб.

Прочетете още:

Какво би било лятото без черните миди!
Съвети за пазаруване на морски дарове
Пиратска салата от миди
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти