1 лаврак (400–600 г)
400 г черни миди
400 г бели миди (вонгуле)
400 г скариди (16–20)
400 г калмари
3 консерви домати на кубчета (по 400 г)
5 скилидки чесън
2 стръка стеблена целина
2 моркова
1 зелена чушка
1 глава лук
500 мл рибен бульон
300 мл бяло вино
100 мл зехтин
50 г краве масло
2 стръка пресен девесил (+ за сервиране)
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1/2 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. кайенски пипер
сол и черен пипер на вкус
брашно за поръсване
1 хляб с квас
Начин на приготвяне:
Лукът, морковите, целината и чесънът се обелват, чушката се почиства. Всички зеленчуци се нарязват на кубчета и се запържват в маслото и половината от зехтина.
Добавят се доматите, бульонът и 200–300 мл вода. Овкусява се с дафиновите листа, накълцаните пресен девесил и мащерка, сол, черен пипер, ригана и кайенския пипер. Готви се на слаб огън, докато се сгъсти, поне час.
Лавракът се филетира и се почиства от кожата. Реже се на големи кубчета. Скаридите се почистват, но главите се запазват.
Калмарите се почистват и се режат на шайби. Скаридите, калмарите и лавракът се овалват в брашно и последователно се запържват в останалия загрят зехтин. Изваждат се.
Съдът се деглазира с виното и след 1–2 минути течността се налива в тенджерата. Мидите се измиват, почистват се много добре и се сипват в тенджерата. Готвят се около 2 минути.
Добавят се скаридите, калмарите и рибата. Разбърква се и след около минута се дърпа от огъня. Сервира се с наситнен девесил и хубав хляб.
Прочетете още:
Какво би било лятото без черните миди!
Съвети за пазаруване на морски дарове
Пиратска салата от миди
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"